Lokál » Programok » Koncert » MÁV Szimfonikus Zenekar

MÁV Szimfonikus Zenekar

A koncert nyitószáma tulajdonképpen egy dal szöveg nélkül, de nem a mendelssohni értelemben: ez valódi énekhangra íródott, amelyet hangszerként kezel a zeneszerző. Nem szavakat, hanem egyetlen, hosszan kitartott hangot énekel, és ezt a zenei folyamatot megformálni illetve összefoglalni nagyon igényes feladat. A hegedűtől a tubáig számos hangszeren elő szokták adni a darabot.

A zongoraverseny műfaja végigkíséri Mozart egész életét. Gyermekként komponálta az elsőket, halála évében az utolsót. Nála a zenekar nem csupán kíséri a szólóhangszer virtuóz futamait, hanem kamarapartnerként muzsikál együtt vele, a zenekarában kiemelkedő szerephez jutó (mindaddig a háttérben megszólaló) fúvósokkal. Ebben a G-dúr versenyműben fuvola, oboák, fagottok és kürtök lesznek a szólista Kocsis Zoltán kamarapartnerei


Dvořák összesen kilenc szimfóniát komponált. Mindegyik kitűnő darab, de az utolsó három vált igazán népszerűvé. A legutolsó, Az Újvilágból című remekművet előzi meg időrendben a VIII., G-dúr szimfónia. Ennek kezdete is külön méltatást érdemel: úgy szólal meg a csellók dallama, mintha már rég szólna, csak mi nem hallanánk. Van valami múltidéző ebben a műben, de végkicsengése nagyon is nekünk szól, akik éppen hallgatjuk. Ünnepi örömöt fejez ki, tökéletes összhangban Takács-Nagy Gábor derűs és nyitott természetével.