Lokál » Programok » Koncert » Montreux-i döntősök

Montreux-i döntősök

Példaképként máris egy egész jazzgeneráció számára meghatározók ők hárman: Oláh Krisztián, Tálas Áron és Gayer Mátyás 2015-ben a Montreux Jazz Solo Piano Competition döntőse volt. Egyedülálló siker, hogy idén három magyar is a döntőbe került, Oláh Krisztián pedig végül éles versenyben harmadik helyezett lett. Mindhárman szerepeltek már a Jazz Showcase délutáni műsorsávjában.
Sokan tudják, hogy Krisztián édesapja Oláh Kálmán zongorista-zeneszerző, nem meglepő hát, hogy a klasszikus zongoratanulmányokat hamar kiegészítette jazzstúdiumokkal: jelenleg Binder Károly növendéke a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén. Korábban a Vukán György által alapított Creative Art-díj különdíjasa volt, triójával a rotterdami Európai Jazzversenyen is döntőbe kerültek.
Tálas Áron 2015-ben szerzett mesterszintű diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol 2012 óta korrepetitorként is dolgozik. 2014 óta a Kodolányi János Főiskola jazzdob tanszékének helyettes tanára – és mindezek tetejébe remekül basszusgitározik. 2013-ban megnyerte zenekarával a Jazz-combo Versenyt, és ugyanebben az évben Junior Prima-díjjal tüntették ki.
Gayer Mátyás nem először került be a montreux-i döntőbe: játékát már 2014-ben is kiemelkedőnek találta Monty Alexander. Még 2009-ben, az Umbria Jazzfesztivál keretében elnyerte a Berklee College of Music ösztöndíját, egy évvel később pedig a Tribute to Balogh Csibe Jenő Jazz-zongoraversenyt. 2014-ben szerzett diplomát a grazi zeneművészeti egyetem jazz szakán.
Ezen a koncerten a három döntős szólóban, saját triójával és együtt is bűvöli majd a billentyűket.