Lokál » Programok » Koncert » Nemzeti Filharmonikusok

Nemzeti Filharmonikusok

A szimfonikus zene jó értelemben vett slágerei szólnak ezen az estén, a cseh zene talán legszebb alkotásaival. Smetana Liszt szimfonikus költeményei nyomán komponált Moldvája a folyó útját mutatja be, az erdőkön és mezőkön keresztül csörgedező pataktól a méltóságteljes folyamig, a zenekar színeit, hangszerelésbeli lehetőségeit kiaknázva, gyönyörű dallamokkal, a varázslatos cseh tájakon át vezetve a hallgatót. A már-már legendás gordonkaművész, Perényi Miklós azt az éppen százhúsz éve, 1896 márciusában bemutatott versenyművet szólaltatja meg, amely sokszínűségével, karakterbeli gazdagságával és öncélú virtuozitást mellőző, mély zeneiségével, valamint őszinte zenei fogalmazásmódjával méltán vált a repertoár állandó darabjává.
A hangverseny második részében felhangzó, titokzatos tartalmú mű a rejtőzködő életmódjáról elhíresült brit szerző, Gustav Holst azon darabja, amely – a zeneszerző nagy bosszúságára és a zenekarok, koncertrendezők nagy örömére – rendkívül népszerűvé vált. A csodálatos hangzásvilágú kompozíció asztrológiai vonatkozásokon alapul; a bolygók nem a mitológiai istenek megszemélyesítői, hanem személyiségjegyek meghatározói.
A három csodálatos alkotást a mindössze negyvenesztendős, energiától duzzadó előadásairól híres dirigens, Halász Péter vezényli, aki németországi zenés színházi karrier, valamint Bernard Haitinknál és Fischer Ádámnál eltöltött évek után, 2014 tavasza óta a Magyar Állami Operaház fő-zeneigazgatói tisztjét tölti be.