Lokál » Programok » Koncert » Nemzeti Filharmonikusok

Nemzeti Filharmonikusok

Viszonylag rövid, ám annál bámulatosabb nemzetközi karriert tudhat maga mögött napjaink egyik legkeresettebb zongoraművésze, Ingrid Fliter, aki 2006-ban félezer jelölt közül nyerte el az egyik legrangosabb zenei elismerést, a négyévente odaítélt Gilmore Művészeti Díjat és a vele járó háromszázezer dollárt. Az argentin művész világhírű honfitársa, Martha Argerich a kezdetek óta egyengeti Fliter pályáját, még saját genfi otthonát is rendelkezésére bocsátotta. Másik legfontosabb mentorának Kocsis Zoltánt tartja, akit a Busoni Verseny zsűritagjaként ismert meg. A Nemzeti Filharmonikusok visszajáró vendégművésze ebben a műsorban különösen jól kamatoztathatja sokszínű billentéskultúráját, hiszen de Falla szinte napra pontosan száz éve bemutatott „szimfonikus impressziói” – ahogy a szerző maga nevezte triptichonját – rendkívüli kifinomultságot igényelnek nemcsak a zenekartól, hanem a szólistától is.
Szintén zongoraműnek indult Ravel néhány évvel korábban íródott keringősorozata is, amely ma szimfonikus alakjában tartozik a koncerttermek közkedvelt műsorszáma közé szerte a világon. Az est második részében egy másik különleges remekmű szólal meg: César Franck alkotása nehezen besorolható, hiszen mesterien ötvözi a német és a francia szimfonikus stílust, lassú tétele hárfa és pengetett vonósokkal kísért lírai hangszeres ária, a hangzás sokszor az orgona lenyűgöző hatását kelti.

FÖLD ÓRÁJA – A Nemzeti Filharmonikusok is csatlakozott a Föld órája globális éghajlatvédelmi kezdeményezéshez és a koncert szólistája meglepetés ráadás számát sötétben, csak zongora-világítással fogja eljátszani.
Így minden figyelem a zenére és a nemes célért való kiállásra összpontosul majd.