Lokál » Programok » Koncert » Nemzeti Filharmonikusok

Nemzeti Filharmonikusok

Izgalmas művészszemélyiséget köszönthetünk a hangversenyen: a baskír származású, muzsikus szülei révén Londonban nevelkedett Alina Ibragimova ötévesen a nagyhírű Gnyeszin Intézetben tanult, tizenévesen pedig a Yehudi Menuhin School növendéke lett, az intézmény legendás névadója vele lépett fel egyik utolsó koncertjén. Ibragimova művészetében tehát az orosz és az európai hegedűs iskola hagyományai ötvöződnek, Bartók Hegedűversenye Kocsis Zoltán vezényletével többek közt ezért is ígérkezik igazi csemegének.
A 20. század klasszikusának alkotása mellett a cseh romantikus nemzeti zene emblematikus alakjának kompozíciói szólalnak meg. Dvořák ritkán hallható III. szimfóniája időben távol áll ugyan a híres Újvilág-szimfóniától, de az éneklő dallamosság, az önfeledt optimizmus, a témák sokfélesége ugyanúgy jelen van benne, mint a később született műben. A háromtételes III. szimfónia 1873-ban készült el, a bemutatót Smetana vezényelte.
A hegedűversenyt keretező Szláv táncok a cseh mester „magyar rapszódiái”, vagy inkább „magyar táncai”, hiszen Brahms híres sorozata ihlette őket. Dvořák két gyűjteményt komponált, tulajdonképpen hasonló elvet követve, mint Bartók a Hegedűversenyben: nem az eredeti népi dallamokat dolgozta fel vagy emelte át a kompozíciókba, hanem azokat mintegy átszűrve használta fel, ezzel a cseh zene esszenciáját adva a méltán népszerű tételekben.