Lokál » Programok » Zene » Pas de Trois

Pas de Trois

Lost and found
Az este első balettjének címe „Elveszett és megtalált”. Ez a balett-vers spirituális élményeken alapul. Manapság a világ nagyon magas szintre fejlődött anyagias irányba. Ez együtt jár azzal a ténnyel, hogy egyre távolabb kerülünk a spirituális oldalunktól. Egyre többet és többet veszítünk el hagyományainkból, amelyek pedig nagyon fontosak az egészséges élet és az ember fejlődése szempontjából. Lassan el fogjuk felejteni, hogy honnan jöttünk és hogy hova nem tartunk. A zene és a tánc az ember két legősibb kinyilvánítási formája. Az ember a zenén és a táncművészeten keresztül próbálja megtalálni a kapcsolatot spirituális világához. Ezt a balettet nagyon eredeti módon alkották meg a világhírű hegedűművésszel, Pavel Šporcl-lel, aki ennek a balettnek a zenéjét szerezte, és aki az előadás élőben játszik a színpadon. Az „Elveszett és megtalált” című balettet olyan nagyon eredeti és egyedi módon alkottuk meg, melynek során koreográfus, zenész és táncos kéz a kézben indultak felfedezni egy új világot.

Sounds and pictures
A program „Hangok és képek” című második balettje egy másik nagy zenész, karmester és zenésszel, Mario de Rose-zal való együttműködésen alapul. Mario nagyon eredeti és érzékeny zenét szerzett balett-társulatunknak.
A balett alapmotívuma az ember elveszett gyermekkorán alapszik. Amikor megszületünk, hangokon és képeken keresztül elkezdjük felfedezni azt a világot, ami körülvesz minket. Gyerekkorunk ezen korai élményei később rendkívül meghatározók lesznek és hatással lehetnek életünkre. A zene művészete és a tánc művészete tulajdonképpen hangok és képek formájában jelenik meg. A zenészek és a táncosok hangokkal és képekkel kommunikálnak és fejezik ki magukat, ami sokkal erőteljesebb lehet a szavaknál. Amit nem tudunk kifejezni szavakkal, azt ki tudjuk fejezni zenével és tánccal.”


Müpa − Fesztivál Színház, 1091 Budapest, Komor Marcell u. 1.