Lokál » Programok » Zene » Tale / Mese

Tale / Mese

Eötvös Péter zenei gondolkodására különösen erősen hatott a színház és a film, legtöbb kompozíciójának hátterében valóságos dialógusok, szituációk vagy drámai konfliktusok pulzálnak. A kamaraművek és nagyzenekari darabok komponistája később elemi erővel hódította meg az operaszínpadot, olyannyira, hogy manapság Eötvösre sokan kizárólag operaszerzőként gondolnak. A születésnapja tiszteletére adott koncert műsora az operához vezető út izgalmas állomásait mutatja be.

„Jöttem a mindenségbe, törpe lélek; honnan? Ki tudja! Tengve, lengve élek; miért? Ne kérdezd! És mint a szél a pusztán, csak imbolygok, nem tudva: hova térek.”


Omar Khajjám, szúfi költő soraiban a mindenség hangjai csengenek, akárcsak a varázsmesékben, amelyek az emberi lét legősibb kérdéseinek titkát kutatják. Kik vagyunk, honnan jöttünk és hova tartunk? Milyen életfeladattal születtünk a földre, és ezt hogyan kell teljesítenünk? Lesz-e hozzá elég életbátorságunk? Vihetünk-e magunkkal az útra hamubasült pogácsát? Rengeteg nehéz kérdés, amelyekre csak ritka kegyelmi pillanatokban sejthetjük meg a választ, például akkor, amikor a mesék, a dallamok és a mozdulatok harmóniájából varázsigék válnak.

Zeneszerző: Eötvös Péter
Táncművészek: Csere Zoltán, Spala Korinna, Stohl Luca, Vadász Virág, Gáll Norbert
Látvány, jelmez: Kulcsár Noémi
Fény: Payer Ferenc

Koreográfus: Kulcsár Noémi


MOM Kulturális Központ, 1124 Budapest, Csörsz utca 18.