Lokál » Programok » Fesztivál » VeszprémFest

VeszprémFest

Az immár 13 éves VeszprémFest idén sem szűkölködik Grammy-díjakban, ahogy magyar színpadon először fellépő művészekben sem.

Július 13-án a 85. születésnapját és 70 éves pályafutását egy turné keretében ünneplő, a Buena Vista Social Club énekeseként világhírűvé vált kubai Omara Portuondo lép színpadra a 4 Latin Grammy-díjat is magáénak tudó Diego el Cigala spanyol flamenco énekessel, hogy bemutassák az énekesnő pályájának minden egyes állomását a “Besame Mucho”-tól a “Veinte Anos”-ig.


Július 14-én a VeszprémFest színpadán láthatjuk és hallhatjuk először élőben korunk egyik legkeresettebb jazzénekesét, a Grammy-díjas amerikai Gregory Portert, aki zenéjében élvezettel ötvözi a jazzel a bluest, a southern soult és a gospelt is.

Őt követi Lisa Stansfield, akit – 15 millió eladott lemezével és listavezető slágereivel – a világ egyik legnépszerűbb popsztárjaként tartottak számon a 80-as, 90-es években, és aki szintén először jár Magyarországon. A koncert helyszíne a Veszprém Aréna.


És akkor jöjjön még egy “elsőkoncertes”: július 16-án a még csak 36 éves, de már szintén Grammy-díjjal érkező Jamie Cullum, az Egyesült Királyság valaha élt legeredményesebb jazzművésze lép színpadra, akinek lemezeiből világszerte több mint 10 millió példányt adtak el.

A zárónapon, vasárnap pedig – a MOL Nagyon Balatonnal közös szervezésben – a Thievery Corporation 20 éves fennállását ünnepelhetjük az alapító washingtoni duó számos zenésztárssal fellépő csapatával.

A koncertek háttere, természetes díszlete – Lisa Stansfield koncertjét kivéve – a Veszprémi Vár érseki palotájának gyönyörű barokk épülete. Jórészt a helyszínnek köszönhetően az idelátogatók egy egyedi, különleges és meghitt hangulat részesei lehetnek.

Természetesen idén sem marad el a nagy népszerűségnek örvendő Rozé, Rizling és Jazz Napok kísérőrendezvény. A 10 napos “minifesztivál” a VeszprémFest kicsit könnyedebb, harsányabb arcát mutatja, belépő nélkül, fiatal hazai zenészek koncertjeivel és a balatoni, Balaton környéki borászatok mellett kulináris élményekkel. 30 koncert, 30 borász – idén július 8 és 17. között.