EUR: 337,26 Ft
CHF: 316,71 Ft
2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Sport

A botrány ellenére ismét Blatter a FIFA elnöke

 Újabb négy évre Joseph Blatter lett a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke, mivel kihívója, Ali bin al-Husszein jordániai herceg a választás második fordulója előtt visszalépett a szervezet Zürichben zajló 65. kongresszusán.

Zürich, 2015. május 29. Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke ünnepli újraválasztását a FIFA tisztújító kongresszusának második napján, 2015. május 29-én Zürichben. Joseph Blattert újabb négy évre elnöknek választották, miután egyetlen kihívója, Ali bin al-Husszein jordániai herceg visszalépett az elnökválasztás második fordulója elõtt.(MTI/EPA/Walter Bieri)

Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke ünnepli újraválasztását a FIFA tisztújító kongresszusának második napján, 2015. május 29-én Zürichben. Joseph Blattert újabb négy évre elnöknek választották, miután egyetlen kihívója, Ali bin al-Husszein jordániai herceg visszalépett az elnökválasztás második fordulója elõtt.(MTI/EPA/Walter Bieri)

Az első kör eredménytelenül zárult, mivel a 209 tagország küldöttétől egyik jelölt sem kapta meg a szavazatok kétharmadát, azaz legalább 140 voksot.  A 206 érvényes szavazatból 133 az ötödik ciklusára pályázó svájci sportvezetőt, 73 pedig Ali bin al-Husszeint támogatta. Utóbbi ezt követően az eredmények ismeretében visszalépett az újabb fordulótól, melyben már az egyszerű többség is elég lett volna a sikerhez. A magyar szövetség képviseletében Csányi Sándor elnök szavazott.


Al-Husszein visszalépésekor külön köszönetet mondott azoknak, akik “elég bátrak voltak ahhoz”, hogy őt támogassák. Blatter először szintén köszönetet mondott, hogy ismét bizalmat kapott, majd gratulált ellenfelének, aki szerinte nagyon jó eredményt ért el.

“Nem vagyok tökéletes, senki sem az, de jó munkát fogunk végezni együtt, ebben biztos vagyok. A ciklusom végén egy erős, jó FIFA-t adok majd át az utódomnak” – ígérte meg a 79 éves FIFA-elnök, aki azt is kijelentette, hogy szervezeti problémákkal küzd a FIFA, ezért reformokra van szükség, például több nő kell a szervezet vezetésébe. Attól viszont elzárkózott, hogy “hozzányúljanak” a felnőtt világbajnoksághoz, mivel indoklása szerint az “túl fontos”.


Blatter 1998. június 8-a óta a FIFA elnöke, 2002-ben, 2007-ben és 2011-ben is újraválasztották. Munkásságát rengeteg kritika érte amiatt, hogy irányítása alatt elhatalmasodott a korrupció a szervezeten belül. Ennek újabb bizonyítéka az, hogy szerdán hét FIFA-tisztviselőt őrizetbe vettek.

Jerome Valcke főtitkár bejelentette, hogy jövőre Mexikóvárosban lesz a FIFA kongresszusa, míg 2017-ben Kuala Lumpurban, ahol majd döntenek a 2026-os világbajnokság helyszínéről.

Az újraválasztásnak vegyes fogadtatása volt

Vegyes fogadtatása volt Európában és a világban is, hogy Joseph Blattert újraválasztották a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökének a szervezet zürichi kongresszusán.

“Egy újabb fekete nap Zürichben. Vesztett a FIFA és az egész futball, továbbá mindenki, aki aggódik ezért a játékért” – értékelt Luis Figo, aki múlt csütörtökön lépett vissza az elnökjelöltségtől. A korábbi aranylabdás portugál futballista szerint Blatter “ismeri és tolerálja a szervezeten belül zajló korrupciót, de ha valóban nem tudott róla, ahogy azt ő állítja, akkor pedig nem alkalmas a FIFA vezetésére”.

A másik, szintén múlt héten visszalépett elnökjelölt, a holland Michael van Praag szerint a csatát elvesztették a változást akarók, “de a háborúnak még messze nincs vége”. Hozzátette, egy demokratikus procedúra után mindig gratulálni kell a győztesnek, de számára ez nehezebb, mint valaha.

“Büszke vagyok arra, hogy az UEFA a változásokat védte és támogatta” – mondta az európai szövetséget (UEFA) vezető Michel Platini, aki megígérte, továbbra is nyomást fog gyakorolni a FIFA-ra a reformok elősegítése érdekében.

Blatter legnagyobb kritikusai közé tartozó Greg Dyke, az angol szövetség elnöke azt mondta, nem tudja elképzelni, hogy Blatter irányításával elkezdődhetnek a reformok a FIFA-ban, mivel 16 éve volt azok beindítására, mégsem tette meg.

Sunil Gulati, az amerikai szövetség első embere csalódottságának adott hangot, de Platinihez hasonlóan kijelentette, folytatni fogja a küzdelmet, hogy jelentős változások induljanak meg a szervezetben.

Oroszországban ugyanakkor elégedettséggel vették tudomásul Blatter győzelmét: Vitalij Mutko sportminiszter igazságosnak nevezte a svájci sportvezető sikerét a demokratikus választáson. Szerinte Blatter “érti a problémákat és tudja az utat ahhoz, hogy fejlődjön a futball”. Azt is megjegyezte, más nemzetközi szövetségekhez képest a FIFA átlátható és nyitott.

Afrikában és Ázsiában nagyrészt örömmel fogadták Blatter újraválasztását, de ez nem meglepő, mivel mindkét konföderáció közleményben jelezte, kitart a FIFA-t 1998 óta irányító Blatter mellett a kongresszus előtt kirobbant korrupciós botrány ellenére is.

Az ötödik ciklusát megkezdő 79 éves sportvezető az elnökválasztás első fordulójában 113 szavazatot kapott, de nem volt meg a győzelemhez szükséges kétharmados támogatottsága. Azonban a 73 voksot begyűjtő Ali bin al-Husszein jordán herceg visszalépett a második körtől, amelyben már az egyszerű többség is elég lett volna a győzelemhez.

Kapcsolódó Cikkek