EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Külföld

Az Iszlám Állam mégsem akarja lerombolni Palmürát

Az ókori romok nem szobrok, így az Iszlám Állam (IÁ) nem akarja őket lerombolni – ezt az az ókori nevén Palmüraként ismert Tadmurt elfoglaló szélsőséges iszlám állam maga jelentette be.Palmyra_SYRIE_398

Az Alván FM szíriai ellenzéki rádiónak nyilatkozva az IÁ parmürai katonai parancsnokaként bemutatkozó Abu Leisz az-Szaúdi ígéretet tett arra, hogy a dzsihadista szervezet megkíméli a világörökség részét képező, kétezer éves romokat, és csak a többistenhitet jelképező szobrokat rombolja le. Az IS egy 87 másodperces videofelvételt is közzétett szerdán, amelyen az ókori város romjai és az oszlopcsarnok, Bel temploma és az amfiteátrum épségben látható.


Szerdán már olyan hír is érkezett, miszerint a dzsihadisták egy múzeumban megrongáltak ókori szobrokat. A terrorszervezet a bálványimádás kellékeinek, ezért bűnös dolgoknak tartja az ókori műemlékeket.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vermonti szenátor megerősítette vezető szerepét a demokrata elnökjelölt-aspiránsok körében, az első részeredményekből ugyanis az derült ki, hogy több mint 40 százalékos támogatottsággal ő a várható győztese a szombaton Nevadában megtartott demokrata párti jelölőgyűléseknek (caucusoknak).

 • Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

  Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

  Az olasz fegyveres erők katonái ellenőrzik a vesztegzár alá helyezett észak-olaszországi önkormányzatokból kivezető utakat, az érintett térségben leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, valamint kaszárnyákat készítettek elő, ahol a fertőzés esetleges terjedésével további személyeket tudnak karanténba helyezni.

 • Koronavírus: egyre több az olaszországi fertőzött

  Mintegy negyvenre emelkedett szombat délre a koronavírus-fertőzöttek száma Olaszországban, az első olyan európai országban, amelynek saját állampolgárai haltak meg a tüdőgyulladást okozó vírus következtében.