EUR: 334,70 Ft
CHF: 314,53 Ft
2020. február 17., hétfő
Donát

Belföld

Civilben sosem siet a sztár mentősofőr

Az internet sztárja lett Csordás Tibor mentőgépkocsi-vezető. Pedig nem erre vágyott. Ő csak tette a dolgát, amikor alig 6 perc alatt nyomta le a Amerikai út és a Kolosy tér közötti 7 kilométeres távolságot. Mindezt felvette videóra, majd feltette az internetre. Eddig több mint három millióan látták.

mentos (1)

Bevetésre várva a pesthidegkúti mentőállomáson. Bármelyik pillanatban jöhet a riasztás

Csordás Tibor majd’ tíz éve szolgál az Országos Mentőszolgálatnál. Kezdetben a budaörsi, majd megnyitása óta a pesthidegkúti mentőállomáson dolgozik. Kivonulásait 3 éve rögzíti, saját youtube csatornáján mintegy 140 videó látható, amiket már az egész országban oktatási anyagként használták. Pedig az OMSZ vezetői kezdetben nem nézték jó szemmel a videókat. Sőt!


Az egészet azért kezdtem el, mert korábban volt két balesetem is – előbb a tükrömet vitték el, másodszorra egy stoptáblánál jöttek belém oldalról – , és úgy gondoltam, ha a kivonulásokról van felvétel, könnyebben megvédhetem magam. Aztán, amikor ez kiderült, a mentőszolgálat vezetői szóltak, hogy azonnal vegyem le az anyagokat a netről, mert tilos videózni a kivonulást. Egy egyeztetés után azonban a vezetők is látták, hogy ezek a videók hasznosak, így ma én vagyok az egyetlen, akinek a cég engedélyt adott az ilyen videózásra, sőt, az anyagokat a mentőszolgálat és különböző autós iskolák is oktatási anyagként használják – mesélte Csordás Tibor a Lokálnak.

Az említett videón, amelyen egy tetőről lezuhant emberért rohan, azért több, veszélyes forgalmi helyzet is látható, olykor úgy tűnik, csak a szerencsének köszönhető, hogy a mentő nem karambolozott.


Nem szabad elfelejteni, hogy a kamera azért mást mutat, mint amit a gépkocsivezető lát, hiszen egy pontra van rögzítve. Ráadásul mi, mentőgépkocsi-vezetők teljesen más forgalmi szituációkat figyelünk, mint az átlag autósok. Azt szokták mondani, az a jó, ha egy sofőr 150-200 méterre figyel előre, mi viszont ennél sokkal előrébb figyeljük a forgalmat, és azt is látjuk, ha mondjuk 300-400 méterre egy autós kitette az irányjelzőt. No és a várost is sokkal jobban ismerjük. Persze, mindenki láthatta, hogy vannak szűk helyek, ahol nem egyszerű egy autót navigálni, de ezért vagyunk mi hivatásos gépkocsivezetők, hogy ezt balesetmentesen megoldjuk.

Csordás Tibor civilben egy „középkorú” Mercedest vezet, és mint mondja, nem okoz neki gondot az átállás.
– Sőt, igazából nagyon sok járművet vezetek, hiszen a mentőzés mellett van másodállásom is, ahol most például egy 18 tonnás busszal közlekedek. De mint mondtam, amikor beülők a saját autómba, semmilyen problémát nem okoz például a szabályok betartása. Csupán annyi szokatlan, hogy a saját autóm automata, és egyes helyzetekben nyúlók a váltó felé.

Persze, adódik a kérdés, mi van akkor, ha valahova civilben kell sietni, ha például a gyerek késésben van az iskolából? Nem jönnek elő a mentős reflexek?

Ebből a szempontból szerencsénk van, mert egy kilométerre lakunk a sulitól, így a gyerek gyalog hamarabb odaér, mintha én furikáznám. Civilben egyébként sosem sietek sehova, inkább időben, vagy egy kicsit előbb indulok el.

 

Nyílt nap a mentőállomáson

Csordás Tibor a pesthidegkúti mentőállomáson dolgozik, mely május 30-án ünnepli megnyitásának ötödik évfordulóját. Ennek alkalmából a mentőállomás valamint a Pesthidegkút és Környéke Mentőegyesület vezetősége nyílt napot szervez a Hunyadi János utcai állomásra.

A május 30-i ünnepségen az érdeklődők bepillanthatnak a kiállított mentő-, rendőr- és tűzoltóautókba, megismerkedhetnek a rend- és egészségvédelmi szakemberek munkájával, de lesz arcfestés is.

A program 10 óra 30 perckor aszfaltrajzversennyel valamint elsősegélynyújtó- és reanimációs bemutatóval kezdődik. 11 órától tűzoltási- és alpin technikai bemutatót tartanak majd 13 órától katasztrófa-helyzet mentési bemutató következik.

Kapcsolódó Cikkek