EUR: 337,23 Ft
CHF: 318,25 Ft
2020. február 25., kedd
Mátyás

Életmód

Delfintenyésztésbe kezdhet a delfinmészáros japán város

Egy delfintenyésztelep létrehozását fontolgatja a nagy delfinmészárlásairól híressé vált nyugat-japán Taidzsi, miután a szigetország állatkertjei és akváriumai bejelentették, hogy nem vásárolnak többé vadon elfogott példányokat a várostól, amely ugyanakkor a jövőben is folytatni akarja a vadászatot.

A japán intézmények döntését megelőzően az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége kizárással fenyegette meg Japánt, amennyiben az nem hagy fel a Taidzsiból származó delfinek vásárlásával. A kizárás azt jelentené, hogy a kelet-ázsiai országnak le kellene mondania az olyan tengeren túlról származó állatkerti állatokról, mint az elefántok és a zsiráfok.
A japán halászati ügynökség adatai szerint 2013-ban 1239 delfint fogtak ki a taidzsi halászok. Az állatok többségét a húsuk miatt ölték le, de 172 példányt élve adtak el, főleg a tengerentúlra, legkevesebb 8200 dolláros (2,3 millió forint) darabáron.


Szangen Kazutaka polgármester szerint a város – amely akkor került világszerte reflektorfénybe, amikor az ottani delfinmészárlást megörökítő, Az öböl című amerikai film 2010-ben elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat -, most egy delfintenyésztelep létrehozását fontolgatja az egyik öbölben, hogy visszanyerje az élő állatokban érdekelt vásárlóit.

“Hisszük, hogy idővel ez lesz a világ elsőszámú ellátója. És hiszem, hogy tíz éven belül a városunknak megváltozik a szerepe ebben az egész ügyben” – fogalmazott a polgármester.

“Meg akarjuk óvni a halászainkat, akik az állam és az önkormányzat felhatalmazásával végzik a munkájukat” – fogalmazott a polgármester, aláhúzva, hogy az élőállatüzlet felvirágoztatása mellett továbbra is folytatni fogják a delfinhalászatot.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ez vár a gyerekre a középiskolai szóbeli felvételin

  Ez vár a gyerekre a középiskolai szóbeli felvételin

  A héten megkezdődtek a középiskolai szóbeli felvételik. Mivel két különböző általános iskola jeles bizonyítványa között lehet  tudásbeli különbség, a szóbelin viszont a tanulók megmutathatják, hogyan feleltek meg a követelményeknek.

 • Az irodai elrendezés pszichológiája

  Az irodai elrendezés pszichológiája

  A hatékony munkavégzéshez elengedhetetlen a jó elrendezésű iroda. Nem mindegy hogy, milyen helyiségben, hány ember dolgozik együtt. Fontos mehatározni, hogy közös-e a munkaterület, vagy teljesen más részét végzik el az ott dolgozók a munkafolyamatnak?

 • Élessze újra növényeit!

  Élessze újra növényeit!

  Sok háztartásban télen elszáradnak a cserepes növények. Ez gondot okozhat, mert a levegő nem frissül és a szoba megszokott dísze is elpusztul. Ettől elég szomorú lesz a lakás.

 • A szemvidítófű lelket is vidítja!

  A szemvidítófű lelket is vidítja!

  A természet évszázadok óta kínál megoldásokat különféle testi bajokra. Kevéssé ismerjük őket, főként a modern gyógyszer tudomány fejlődésével háttérbe került a hatásuk.