2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Egyéb X.kerület

Edzés saját testsúllyal

A fitnesz-őrület előtt mindenki tudta, hogy a játszótereken lévő mászókákon, és korlátokon mindenre kiterjedő testedzés végezhető. Amerikában pedig arra jöttek rá, hogy ha a parkokban lehetőséget nyújtanak az erősítésre, az utcán csellengők fölös energiáikat a sportra használják, balhézs helyett. Kőbánya minden parkjában található edzőtér, a Bartendaz Hungary edzői pedig rendszeresen tartanak itt ingyenes tréningeket.

Óhegy park edzés sport szabadidõ 10 ker

Radányi Norbert(balra) és Takács Zoltán

Kőbánya parkjait felszerelték olyan eszközökkel, amelyek segítségével saját testsúlyos edzés végezhető. Egy pár korlát és pad segítségével az egész test átmozgatható, ráadásul ez az edzésforma szálkás izomzatot hoz létre, javítja az állóképességet, de testsúlycsökkentéshez is kitűnően használható. Az Óhegyi parkban ráadásul a szakemberek kétnaponta ingyenes edzéseket tartanak.


 

-A régi játszótereken található korlátok, mászókák is alkalmasak voltak erre a sportra, de azokat lebontották és az európai uniós szabványok szerint újraépítették. Nagyon jó, mert így a lehetőség adva van mindenkinek. Tapasztalatom szerint a sajáttestsúlyos edzés közelebb áll az emberekhez, mint a fitnesz-terem – magyarázta Radányi Norbert alapító, edző hozzátéve,  a fitneszőrület miatt, a gépek és a minél egyszerűbb gyakorlatok irányába ment el a testedzés divatja. Ezért az embereknek újra meg kell ismerkedniük ezzel az mozgásformával. Az szakember azonban örömmel vette, hogy már a legelső alkalommal húszan mentek ki a kőbányai parkba, hogy megismerkedjék a fortélyokat.

– Az első alkalommal felmérem az egyén edzettségi szintjét, képességeit. Megnézzük, hány fekvőtámaszt tud csinálni, abból meg tudom mondani, hogyan épüljön fel az edzése – magyarázta az edző, aki csapattársával Takács Zoltánnal lapunknak bemutatta, miből is áll egy ilyen edzés.


– 5-8 perces bemelegítéssel kezdünk, majd jön a lábedzés, a törzsedzés, végül pedig lazítás. Nincs korosztályos megkötés, itt is láttam már 60-as férfiakat edzeni. Még idősebbek is csinálhatják, természetesen a nekik megfelelő nehézségi fokon.

Óhegy park edzés sport szabadidõ 10 ker

A fekvőtámasznál vállszélességben támaszkodjunk, arra kell figyelni, hogy az egész test egyenes legyen

 

 

Óhegy park edzés sport szabadidõ 10 ker

Fordítva helyezkedünk el a hasizom padon, tartjuk magunkat feszített izmokkal, a lábunkat elemeljük a talajtól és térdhajlítással felhúzzuk

Óhegy park edzés sport szabadidõ 10 ker

Az erőkifejtésnél fújjuk ki a levegőt, a pihenőszakaszban pedig belélegzünk

Óhegy park edzés sport szabadidõ 10 ker

Guggolás kapaszkodással- így könnyebb, és oda lehet figyelni az egyenes hátra és hogy a térdünk ne menjen a lábfej elé

Óhegy park edzés sport szabadidõ 10 ker

Befekszünk a korlát alá, ami csípőmagasságban helyezkedjen el, majd vállszélességnél szélesebben megfogjuk a rudat, telitalpon van a súly, a törzset kiegyenesítjük, kifújjuk a levegőt és a mellkas aljáig húzzuk fel magunkat

 

 

Óhegy park edzés sport szabadidõ 10 ker

Edzésterv kezdőknek

Bemelegítés – váll, térd, boka

5 perc futás

guggolás – 3-szor 20

kitörés 3-szor 20

fekvőtámasz 3-szor 20

könnyített húzódzkodás 3­-szor 20

hasizom gyakorlat 3-szor 20

nyújtás, kitartott mozdulatokkal

Kapcsolódó Cikkek

  • T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    T. Mészáros András: Nem lehet fogást találni a szerződésen

    Nem érti T. Mészáros András, Érd korábbi polgáremtere, hogy utódja és jogászai fizetés helyett miért rágódnak a szerződésen menza-ügyben! A csaknem ötezer ember – köztük sok gyerek, illetve speciális étkezést igénylő felnőtt és időskorú  – ebédjét szállító cégnek immár több, mint 300 millió forinttal tartozik hivatal, stílszerűen szólva, fizetés helyett a szerződésen keresnek fogást.

  • Elbúcsúztak a katonák

    Elbúcsúztak a katonák

    -Bizonyítsák, be hogy a magyar katona még mindig a legjobb a világon! – mondta Szloszjár Balázs  az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a debreceni Kossuth téren, ahol  a Magyar Honvédség KFOR (Kosovo Force) Kontingens 22.