2020. február 22., szombat
Gerzson

Külföld

Eltörölték a halálbüntetést Nebraskában

A kormányzó vétóját felülírva másodszor is megszavazta a nebraskai helyi törvényhozás a halálbüntetés eltörlését, így ez lett az Egyesült Államok 19. állama, ahol megszüntetik ezt a büntetésformát.

Az egykamarás törvényhozás a múlt héten egyszer már megszavazta a törvénytervezetet, de a döntést Peter Ricketts kormányzó megvétózta. A szerdai újabb szavazáson a képviselők a szükséges voksok minimumának elérésével, 30 igennel írták felül a vétót.


Az ország középső részén található Nebraska lesz 1973 óta az Egyesült Államok első republikánus többségű állama, amely megszünteti a kivégzéseket. A legsúlyosabb kiszabható büntetés ezentúl a tényleges életfogytiglan lesz.

Nebraskában utoljára 1997-ben végeztek ki elítéltet, akkor villamosszékben. Jelenleg 11-en várakoznak a halálsoron.  A halálbüntetés eltörlését konzervatív politikusok kezdeményezték, akik vallási okokból ellenzik a legsúlyosabb büntetés alkalmazását, azt az adófizetői pénzek elpazarlásának tartják, és kétségbe vonják, hogy az államra lehet-e bízni a halálbüntetések végrehajtását.

Az Egyesült Államokban a halálbüntetés témája azóta vetődött fel ismét élesen, hogy tavaly több kivégzés közben is technikai problémák merültek fel. Emellett a kivégzéseket végrehajtó államok számára nehézséget okoz a méreginjekciók komponenseinek beszerzése, részben amiatt, hogy az Európai Unió 2011-ben megtiltotta a műtéti kómaállapotot előidéző nyugtatószerek kivégzési célra való exportját.

Ricketts kormányzó a vétó bejelentésekor azt is közölte, hogy az államnak nemrégiben sikerült beszereznie két olyan gyógyszerféleséget, amely méreginjekcióban használható fel.  Ötven amerikai államból jelenleg 32-ben még alkalmazzák a halálbüntetést.

Kapcsolódó Cikkek

 • Orbán Viktor: ambíciózus Európához ambíciózus költségvetés kell

  Orbán Viktor: ambíciózus Európához ambíciózus költségvetés kell

  Nem fogadható el, hogy négy nettó befizető ország, Ausztria, Hollandia, Dánia, Svédország – Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének 1,074 százalékról szóló ajánlatát elutasítva – továbbra is bruttó nemzeti jövedelmük (GNI) 1 százalékát fizetné be az uniós költségvetésbe.

 • Felminősítette Magyarországot a japán JCRA hitelminősítő

  Felminősítette Magyarországot a japán JCRA hitelminősítő

  A stabil államháztartási rendszert, az államadósság jelentős csökkentését és az eredményes gazdaságpolitikát kiemelve javította Magyarországra vonatkozó deviza- és forintadósság minősítését a Japan Credit Rating Agency (JCRA) intézet.

 • Hatalmas zavargások Ukrajnában! Nem akarnak koronavírusos betegeket a falu lakói

  Hatalmas zavargások Ukrajnában! Nem akarnak koronavírusos betegeket a falu lakói

  Kilenc rendőr megsebesült, és 24 embert őrizetbe vettek a hatóságok csütörtök este, amikor zavargásba torkollott a helybeliek tiltakozása egy kelet-ukrajnai településen amiatt, hogy a hatóságok falujuk szanatóriumában akarják elhelyezni el a kínai koronavírus-járvány gócpontjából, Vuhanból elhozott 45 ukrán és 27 külföldi állampolgárt.