2020. február 27., csütörtök
Edina

Budapest V.kerület VI.kerület VII.kerület VIII.kerület

Erzsébetvárosi srác volt a bilincsek királya

houdini-posterAz elmúlt hetekben híres emberekről készült installációk fogadták a járókelőket a Dohány utcai zsinagóga előtt. A Mazsihisz kampányának célja az volt, hogy megmutassa, mindannyian büszkék lehetünk arra, amit a magyar zsidók adtak a világnak. Azt például tudták, hogy a híres szabadulóművész, Harry Houdini a VII.kerületben látta meg a napvilágot?!

Tíz installáció és egy kisméretű szobor állt a Dohány utca zsinagóga előtti részén április-májusban.


–Pozitív kampányt szerettünk volna, felmutatni az értékeinket. Sokféle zsidó identitású embert igyekeztünk megjeleníteni, van köztük olyan, akinek nem volt fontos zsidó identitása, és olyan is, aki kikeresztelkedett. Radnóti Miklós például ezt tette, mégis zsidósága miatt halt meg. Ezek sok kérdést vetnek fel, és azt reméljük, egyfajta együttgondolkodást indít ez el – magyarázta Nagy Ákos, a Mazsihisz sajtómunkatársa, aki úgy véli: a nagy neveket látva, mindannyian büszkék lehetünk arra, hogy a magyarországi zsidó közösség mit adott a társadalomnak.

Az installációkon megjelenítették Komor Marcell építészt, Korányi Frigyest, Petschauer Attila olimpikont, Szerb Antalt, Pulitzer Józsefet, Rejtő Jenőt, Richter Gedeont, Weisz Manfrédot, Vázsonyi Vilmost, valamint Harry Houdinit.


– Szoros kapcsolatot ápolunk Kárpátaljával, egy ott élő művész ajánlotta fel a Houdini szobrot. Erzsébetvárosban született, de nem magyar zsidóként csinált karriert. Ettől függetlenül büszkék lehetünk rá.

Dohány utcai zsinagóga 1% adó kampány Houdini, portrék

Aki lemaradt volna… Így néztek ki az installációk

A szobor leleplezésekor elhangzott, a híres író, G.B. Shaw így fogalmazott Houdiniról, a Bilincsek Királyáról: „A legtöbbet emlegetett három név a világon: Jézus, Sherlock Holmes és Harry Houdini.”

Egy rajongó pályatársa pedig így búcsúzott tőle: „… nem halt meg, szelleme, nagysága erősebben jelen van, mint valaha…! Mi bűvészek, a Mester foglyai, elvarázsolt rabjai vagyunk, mely fogság számunkra több, mint kellemes, és megtisztelő…! Nem akarunk, de nem is tudnánk ebből a fogságból kiszabadulni soha…”

 

 

 

Harry Houdini, azaz Weisz Erik

HarryHoudini1899

A világ leghíresebb szabadulóművésze – bár karrierje miatt amerikainak vallotta magát – Budapesten született 1874. március 24-én, Weisz Erik néven a Rákosárok utcában, a mai Csengeryben. Rabbi édesapja döntése miatt a család Amerikába költözött, mikor Erik még csak 4 éves volt. A bűvészet már gyermekként elvarázsolta őt, karrierjét kártyatrükkökkel kezdte, világhírnevét egyedi szabaduló számainak köszönhette. Azon kevés magyarok egyike, aki csillagot kapott a Hollywoodi hírességek sétányán.

Kapcsolódó Cikkek

  • Rollereznél? Engedély kell!

    Rollereznél? Engedély kell!

    Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

  • Ciao, Giro!

    Ciao, Giro!

    Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.