2020. február 29., szombat
Elemér

Budapest XXIII.kerület

Ez lett fél év alatt a Tündérkertből

Molnár sziget, nádas, sport pálya

A kert egy részét már rendezték, a csárdából büfé lesz

Elképesztő az átváltozás! Aki tavaly ilyenkor látta a Molnár-szigetet, most el sem hiszi, hogy ugyanazon a helyen jár. A vízi élővilágot megfojtó, mindenütt elburjánzó nádrengeteget kivágták, a lerobbant, évek óta néptelen napközis táborból pedig Tündérkertet varázsoltak, ahová visszatért az élet.

A munkálatok tavaly ősszel kezdődtek az egykori szebb napokat látott Molnár-sziget rendbetételének érdekében. A Lokál kíváncsi volt, mi történt fél év alatt Soroksár szigetén.


Nádvágás Orbán Gyöngyivel Soroksár, Molnár sziget

Tavaly őszi felvétel. Így kezdték el kiirtani a nádrengeteget

 

Molnár sziget, nádas, sport pálya

Nád már nincs az északi csücsökben

A komptól pár lépésre még itt-ott áll az egykori napközis tábor düledező betonkerítése, de a part már szabad szemmel is látható.

A sziget északi csücskében az őszi tarolás után egy-két szál nád élte csak túl az irtást. A területet fel is töltötték. Látszik, tennivaló itt is lesz még, de a partról már látni, ahogy a csepeli kajakosok a Dunán róják köreiket. A tervek szerint sétány, játszótér és futópálya is épülhet, de erre még éveket kell várni.


A Tündérkert főkapuján belépve viszont látványos a változás. Igaz, még éles határvonal rajzolódik ki a jobb és a bal oldalon.

Molnár sziget, nádas, sport pálya

Olivér és Roland éppen lábtengózott

Balra még a sok tennivaló. Ott majd idővel kalandpark is épül, egyelőre azonban bontásra, tisztításra, tereprendezésre vár. Jobbra viszont bekerített sportpálya, nagy füves rész négy kézilabda kapuval, szabadtéri kondigépek és gondozott kert.

Munkatársaink hétköznap jártak ott, kevesen sportoltak épp a Molnár-szigeten, de a biztonsági őr elmondása szerint hétvégén és este megtelnek a pályák.

– A nyitva tartás lehetne kedvezőbb, most csak délután háromtól este hétig lehet használni. A diákoknak a délelőtt és a késő este is megfelelő lenne – mondta el véleményét lapunknak Olivér, akit vérre menő lábtenisz meccs közben zavartunk meg.

– Sokat fejlődött a terület, kulturáltabb lett és kezdenek visszaszokni ide a családok is – vette át a szót ellenfele, Roland. – Múltkor annyian voltak a kispályán, hogy nem volt helyünk játszani, de ez legyen a legnagyobb bajunk! Ott a nagy füves placc, csak ott jó lenne egy magas labdafogó háló, hogy ne menjen el a labda messzire – jelezték a fiatalok, mit hiányolnak még.

 

 

Nyáron folyamatosan nyitva lesz

Orbán Györgyi Molnár sziget Soroksár 22 ker

Orbán Györgyi tavaly ősszel azt mutatta, min kell változtatni

 

Telefonon értük utol az önkormányzat fideszes alpolgármesterét, Orbán Gyöngyit, aki útjára indította a Molnár-szigeti volt napközis tábor és környezetének rehabilitációját. Ígéri, nyártól változik a nyitva tartás. A mostani, rövidebb nyitvatartási idő csupán próbaüzem , az iskola végeztével vagy már hamarabb is egész nap nyitva lesz a Tündérkert.

Mit terveznek még?

 • Felújítják az egykori csárdát, itt lesz a büfé, de civil szervezetek rendezvényeket is tarthatnak itt
 • Minden ingyenes és az is marad a telepen
 • Kijelölték a kalandpark helyét
 • Szigeti sétány épül, később futópálya
 • Játszótér az északi csücsökben

Kapcsolódó Cikkek

 • Rollereznél? Engedély kell!

  Rollereznél? Engedély kell!

  Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

 • Ciao, Giro!

  Ciao, Giro!

  Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.