EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 22., szombat
Gerzson

Egyéb XVII.kerület

Gyerünk a moziba be!

A külsőségek ugyan nem erre utalnak, de Rákosmentén is lehet mozizni. Egy száz évesnél is idősebb, elhanyagolt épület kezdi visszanyerni eredeti funkcióját, és mivel van, aki tesz érte, idővel valóban újra forgalmas hely lehet a Maros Mozi.

Vasárnap délután ketten ültek be az 1949-es Lúdas Matyira a Marosba. Jolanda kislányával, Kittivel érkezett, és örültek, hogy nincsenek sokan.


– Ha fészkelődik a lányom, akkor sincs gond, mert egy plázában azért ez kellemetlenebb – mondta az anyuka. – Közel van hozzánk ez a mozi, többször is voltunk itt, nekünk megfelel.

Maros mozi Rákosliget, Rákosmente

A Lúdas Matyira ketten voltak kíváncsiak

– Le volt szakadva a mennyezet, rettenetes állapotban volt a fal, mikor idejöttem. Tavaly nyáron tataroztunk – mesélte Sörös Zsolt moziüzemeltető. – Még nem hozza azt a nézőszámot, ami el is tudná tartani, ezért ez nekem most hobbi. Van főállásom, idejövök szabadidőmben, és erre költöm a pénzem – árult el a szakember, akinek hangjában egyszerre volt büszkeség és csalódottság is.


– A Belle és Sebastian című előadás például nagyon sikeres volt, de olyan is előfordul, hogy elmarad a vetítés, mert senki sincs itt. Vagy nem érdekli az embereket, vagy nem is tudnak róla – latolgatott Zsolt, aki a kínálatba bevett művész- és kommerszebb filmeket is, hogy tesztelje, mire van igyény.

– Tizenöt-húsz emberre már megérné mozit fenntartani. Száznyolcvan fő is befér, de telt házunk még nem volt. A Mamma Mia és az István, a király a rekorder, ezeken körülbelül hetvenen voltak – sorolta a nézettségi adatokat a Maros feltámasztója.

A létesítmény a luxus körülményektől messze jár, de pattogatott kukoricát már lehet kapni az előtérben. És a tervek is  megvannak a további fejlesztésekre.

– Nyáron szeretném 5.1-esre cserélni a hangrendszert és a székeket kicserélni, hiszen látható, mennyire régi darabok ezek. Ha sikerül, akkor ősztől fűtés is lesz, azaz a téli időszakra sem kell leállnunk. Még erről folynak a tárgyalások az önkormányzattal. Szeretném, ha hivatalos moziként is elismernék, de ehhez rengeteg munka és pénz kell.

Maros mozi Rákosliget, Rákosmente

A mozigépész itt tölti szabadidejét

Sörös Zsolt: Akit a mozi füstje megcsapott

Keresztapjának barátja révén Kiskunfélegyházán a városi moziban jutott először be a gépházba Sörös Zsolt, akinek innentől el is dőlt a sorsa. Beleszeretett a moziba, levizsgázott mozigépészként a Kecskemétfilmnél már szerelhetett is. Jelenleg fővilágosító a Karinthy Színházban. Két éve szabadidejében üzemelteti alvállalkozóként a Maros Mozit.

 Multifunkcionális

A kertben iskolák ismerkednek a növénytermesztéssel, valamint rendezvényeket is tartanak. Az emeleten cselgáncsoktatás folyik, a Katolikus Karitász adományraktára is ott található, valamint három képzőművésznek is fent van a műterme. A volt kávéház teraszán időszakosan őstermelők árusítanak.

Drága a digitális technika

A legújabb filmeket ne is keressék a programkínálatban, azokat csak digitális gépeken lehet vetíteni. Egy ilyen beruházás tíz-tizenkét millió forintba kerülne. Júniusban viszont a februárban bemutatott Liza, a rókatündér már megérkezik blu-rayen.

 

Maros mozi Rákosliget, Rákosmente

A Maros Mozi ajtaja mindenki előtt nyitva áll

 

 

Történelem

1911-ben szállodának épült, amihez kávéházat is kialakítottak a földszinten. Itt kezdtek el filmeket vetíteni. A hely Elite Mozgó néven lett ismert. 1914-ben az önkormányzat megvette az épületet, az emeleti irodák mellett a mozi és a kávéház továbbra is üzemelt. A húszas évek visszaesése után 1931-ben indultak újra a vetítések. Ekkor Apollónak, a ’48-as államosítást követően Szabadság mozinak hívták. Az ötvenes évektől nevezték Maros mozinak, majd 1992 elején bezárt. Az elhagyatott épületet 2009-ben kezdték felújítani.

 

 

Júniusi program

Június 6. szombat

15 óra Pingvinek vándorlása
17 óra Vad Magyarország
19 óra Aviátor

Június 7. vasárnap

15 óra Belle és Sebastian

17 óra Mamma mia

Június 13. szombat

15 óra Szent Péter esernyője
17 óra Égigérő fű
19 óra Engedj be

Június 14. vasárnap

15 óra A róka és a gyerek
17 óra Vénasszonyok nyara

Június 20. szombat

15 óra Belle és Sebastian

17 óra Mamma mia

19 óra Aviátor

Június 21. vasárnap

15 óra Vad Magyarország
17 óra Aaltra

Június 27. szombat

15 óra Pingvinek vándorlása
17 óra Minden rendben lesz
19 óra Üvegtigris 3

Június 28. vasárnap

15 óra A róka és a gyerek
17 óra Cirkusz Kolumbia

Kapcsolódó Cikkek