EUR: 365,44 Ft
CHF: 346,41 Ft
2020. április 05., vasárnap
Vince

Program I.kerület XII.kerület

Koncerttel emlékeznek az ifiparkra

Szabadtéri beatmise koncertet ad az Omega együttes a főváros egykori legismertebb bulizó helye, a Budai Ifjúsági Park emlékére május 30-án.

A Várkert Bazár kertjében több, mint 20 éven át működött Ifiparkot műszaki okok miatt kellett bezárni, mert életveszélyessé vált a Világörökség részét képező Ybl-épületegyüttes. Azóta a Várbazárt gyönyörűen felújították, de hasonló jellegű szórakozóhely nem üzemel benne, ezért az Omega a Budapest Parkban nosztalgiázik.


Molnár György, Debreczeni Ferenc,  Kóbor János és Schuster Lóránt

Molnár György (balról), Debreczeni Ferenc, Kóbor János és Schuster Lóránt

Amikor az Omega 1969-ben hazajött Angliából, az Ifiparkban lépett fel először. A buli után a tömeg átvonult az Erzsébet hídon és kórusban kiabálta: “Aratjuk a gabonát, szeretjük az Omegát!”

– Néhány évtizede mi sem gondoltuk volna, hogy a 21. század első felében még itt vagyunk, ráadásul színpadon – mondja Benkő László. Az Omega billentyűse hozzáteszi: nagyon boldog életük volt, amikor elkezdtek együtt zenélni.


– Szerencsénk volt, jó szülői háttérrel indultunk. Mindnyájunknak meg kellett szerezni egy „rendes” diplomát, de aztán zenélhettünk. Nagy bulik voltak annak idején, szerettek minket, és mi is a közönséget. Akkoriban itt jött össze a jó társaság, az Ifipark igazi találkozóhely volt. Manapság ezt a templomokban tapasztaljuk, ott van közösség, ezért visszük be a koncerteket oda is, mindenféle felekezethez elmegyünk, ahová csak hívnak. Ez nekünk küldetés – hangsúlyozza Benkő.

– Azzal, amit csinálunk, útlevelet akarunk adni mindenki számára, hogy ők is továbbadják a következő generációnak.

Az Ifipark emlékkoncerten a P-Mobil lesz a vendég zenekar. Az omegások úgy fogalmaztak Lórival vagy Lóriért, de a P-Mobillal lépnek fel. Schuster Lóránt, a zenekar vezetője súlyos betegséggel küzd, de teljes gőzzel készül a nosztalgiabulira.

– Több, mint 40 éve mi vagyunk a munkások és az értelmiségiek kedvenc zenekara. Közben ugyan azt mondták, a rockzene meghalt, de a P-Mobilnak elfelejtettek szólni – mondta nevetve

Benkõ László

Benkő László az Omega billentyűse

Schuster Lóri, aki nagyon örül ennek a lehetőségnek. – Annak idején sokat léptünk fel az Omegával közösen az Ifiparkban: mi játszottunk felül a teraszon, ők alul a nagyszínpadon. Próbák és koncertek között ment a csocsó. A mostani koncerten is eljátszunk majd valamit, ami a régi időket idézi. Javaslom, hogy a buli végén szólaljon meg felvételről az In silentio, mert az Ifiparkban is azzal fújtak takarodót.

1961. augusztus 20-án nyílt meg Budapest legendás, kultikus szórakozóhelye az Ifipark, mely 1984-es bezárásáig a magyar rock fontos fellegvára volt. Az 1962-es Belépési szabályzat szigorúan meghatározta a közönség és a fellépők öltözetét is.

“Belépés csak 18 éven felüli fiúk és 16 éven felüli lányok részére, nyakkendőben, világos ingben, zakóban. Vászonnadrágban a belépés tilos. Kitiltást eredményeznek a következő kihágások: Ízléstelen táncolás, nem twist számra történő twistelés, egy lánnyal több fiú twistelése, fiúk egymás közti twistelése, és más, feltűnést keltő viselkedés.”

 

 

A 60-as évek közepétől a fiatalok tiltakozni kezdtek a merev szabályok ellen, és a közönség is kezdett kicserélődni. Aki számított a magyar könnyűzenei, majd rock életben, az itt adott

ifipark egykor.hu

Csak rendes öltözékben volt szabad bemenni, de idővel már nem volt kötelező a zakó

koncertet: Metró , Omega, Illés, Sakk Matt, Mini, Kex, Syrius, Piramis, Korál, P. Mobil, Beatrice,Tűzkerék, Taurus, Hobo Blues Band, Karthago, Dinamit, Hungária, Bergendy, Edda és még sokan mások.

Kapcsolódó Cikkek