EUR: 325,34 Ft
CHF: 289,65 Ft
2019. május 27., hétfő
Hella

Egyéb XXII.kerület

Mezőkaszony számíthat ránk

Egymillió forintot adományozott az Ökumenikus Segélyszervezetnek a kárpátaljai magyar lakosság támogatására Budafok-Tétény önkormányzata. Ezzel egyidejűleg helyi adománygyűjtési akciót is indított, és felhívást intézett a hazai önkormányzatokhoz, csatlakozzanak a hosszú távú segítségnyújtáshoz.

 

Lehel László és Karsay Ferenc

Lehel László (balról) és Karsay Ferenc az adománygyűjtő dobozzal

Budafok-Tétény támogatásának eljuttatásában az idei évtől a központját Budafokon működtető Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖS) az önkormányzat partnere.


A helyi adománygyűjtésen túl Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke felhívást intézett a Kárpát-medence magyarlakta településeihez, hogy csatlakozzanak Budafok-Tétény kezdeményezéséhez.

– Eddig közel 10 millió forint gyűlt össze a csatlakozó önkormányzatoktól, de a kezdeményezés túlmutat az egyszeri segélyakción. Az a fontos, hogy figyeljünk egymásra, és hosszú távú együttműködések alakuljanak ki  – mondta Lehel László. A MÖS elnök-igazgatója hozzátette: Budafok-Tétény kezdeményezése példaértékű.


– Egymillió kilencszázezer forintot adtak össze a kerületiek a közintézményekben kihelyezett gyűjtődobozokba, ehhez jönnek még hozzá a 1353-as számra leadott hívások, és a célzottan Budafok-Tétény Kárpátaljáért megjegyzéssel küldött átutalások – számol be Lehel László.

– Az önkormányzat a Törley Pezsgőpincészet támogatásával együttműködési támogatást köt Mezőkaszonnyal, ahonnan az 1900-as évek elején jelentős mennyiségű alapbor került a Törley pincészetbe, és abból készült a jó minőségű budafoki pezsgő – tudtuk meg Karsay Ferenc polgármestertől.

Az önkormányzat delegációja és a Törley vezetői június 9-én utaznak Mezőkaszonyba. A tervek szerint a pezsgőpincészet egy hektár szőlőt is telepít ide, amelyet a helyi gazdák fognak megművelni, ezzel is munkát biztosítva az ott élőknek.

Vásárairól híres Mezőkaszony

Mezőkaszony látkép

Mezőkaszony látkép

Mezőkaszonyt 1332-ben Kozun néven említik először. 1086-ban Szent László király itt győzte le a kunokat. Híresek voltak Miklós-napi vásárai. Járásbírósági székhely volt. Gyógyfürdője a 20. század elején lett ismert. 1910-ben 2451, túlnyomórészt magyar lakosa volt. A trianoni békeszerződésig Bereg vármegye Mezőkaszonyi járásának székhelye volt. Ma 2754 lakosából 2610 (90 százalék) magyar.

Szakmát adnak

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 17 éve van jelen Kárpátalján. A mindennapi szükségletek mellett fejlesztő programokat kínálnak az ott élőknek. Olyan képzési projektekkel foglalkoznak, amelyekkel kitörési pontokat kínálnak – például keresett szakmákra nyújtanak képzést – a kilátástalan helyzetbe kerültek számára.

Kapcsolódó Cikkek