2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Belföld III.kerület

Mi lesz veled, Szent Margit?

A fővárosi szuperkórház ötletének bedobása óta heves találgatás zajlik a megvalósítás helyszínéről. Egyes hírek szerint a komplexum megjelenése a már működő intézményekre is kihathat, ebben pedig érintett lehet a budai Szent Margit Kórház is.

Február óta tart arról a találgatás, hol épüljön fel az új budapesti kórház. Jelenleg tizenhárom területet vizsgálnak, és komoly esély van rá, hogy a projekt végül Budára kerül. A lehetséges helyszínek között a III. kerület is felmerült, ahol viszont már van kórházi ellátás: a Szent Margit alig két éve kapta vissza önállóságát. Egyes hírek szerint egy új budai egészségügyi intézet kihatással lehet a kórház tevékenységére, és bekövetkezhet, hogy az ismét betagozódik valahová.


Korábban Tarlós István főpolgármester arról beszélt, hogy a kerületi vezetőkkel folytatott egyeztetésen kifejezett kérésként hangzott el, hogy a tervezett beruházás ne sértse a Margit kórház jelenlegi paramétereit. Ezt később az óbudai városháza is megerősítette, úgy nyilatkoztak, hogy a bécsi úti intézmény megőrzése központi téma volt.

Mit gondol a főigazgató?


Van létjogosultsága az önálló Szent Margit Kórháznak – szögezte le a Lokálnak adott interjújában Badacsonyi Szabolcs. Az intézet megbízott főigazgatója szerint az intézmény fejlődési pályára állt, arról pedig nem hallott, hogy a tervezett szuperkórház befolyásolná ezt.

– Mennyiben érintené egy Budára tervezett egészségügyi központ a Szent Margit Kórház működését?

– Észak-Buda ellátását biztosítani kell, a mi feladatunk, hogy ennek változatlanul eleget tegyünk. A Szent Margit Kórház 2013 januárja óta újra önálló, az azóta eltelt időszakban pedig csúcsra járattuk a tevékenységünket. Ennek szemléltetésére talán jó példa, hogy az előző évben több mint 1800 gyermek született az intézményben. A hozzánk forduló betegek számában is folyamatos növekedés látszik, ami nem meglepő, hiszen nagyságrendileg egy Nógrád megyényi terület ellátásáért felelünk, amely Óbudától egészen Visegrádig nyúlik. Az elmúlt évek azt mutatták, hogy Észak-Buda és az agglomeráció ellátásában az önálló Szent Margit Kórháznak van létjogosultsága.

– Mit gondol, valóban szükséges Budán fejleszteni a kórházi ellátást?

Dr. Badacsonyi Szabolcs, mb. fõigazgató Szent Margit Kórház

Visszafejlesztésről nem, csak bővítésről tud a főigazgató

– Egyetértek azzal, hogy a főváros teljes budai oldalán kiemelten fontos a fejlesztés és a kapacitások bővítése. Pesthez képest ugyanis aránytalanul kisebb itt a fekvőbeteg-ellátás, ráadásul hiányzik egy korszerű sürgősségi központ is.

– Mire vezethető vissza, hogy olyan hírek is felröppentek, miszerint visszaszorulhat a Szent Margit Kórház szerepe egy esetleges új központ megjelenésével?

Én nem találkoztam ilyen vélekedéssel. Tudni kell, hogy a harmadik kerület lakossága erősen kötődik az intézményhez, ezt az elmúlt években, évtizedekben időről időre bizonyította is. A Szent Margit 120 éves története kicsit mindig az önállósága megőrzéséről is szólt, az itt élők pedig mindent megtesznek, hogy megóvják ezt. A Margit Kórház az elmúlt 2,5 évben mindenesetre fejlődési pályára állt, amelyet szeretnénk tovább folytatni.

– Mit ért ez alatt?

A jelenlegi lehetőségeink szűkösek a fokozódó igények kielégítésére, ezért beruházások szükségesek mind az infrastruktúrában, mind pedig a kapacitásokban. A kórház 2013 óta rendelkezik egy hét éves fejlesztési tervvel, amelyben a fenntartó kérésére lefektettük a prioritást élvező, közép és hosszú távú célokat. Ma is ezzel összhangban zajlik az intézmény jövőjének tervezése.

– Mik az elképzelés főbb pontjai?

Az infrastrukturális oldalon három kiemelt projekt fut: energiahatékonysági beruházás, a radiológiai ellátás színvonalasabbá tétele központi radiológia kialakításával, valamint a központi műtő fejlesztése. Előbbi során a két, több mint 30 éves panelépületünkön, és a 120 éves szárnyunkon foglal magában teljes nyílászárócserét, homlokzati és tetőszigetelést, illetve a napenergia hasznosítását is tervezzük. Ez durván 25-30 százalékos megtakarítást eredményezhet a rezsiköltségekben, amely így visszafordítható a működésre és a fejlesztésekre. Az eddig szétszórt radiológiai ellátás központivá tételével szintén spórolunk, egyúttal a régi analóg műszereket is digitálisra cserélnénk. Harmadik kiemelt célként a még 1981-ben átadott központi műtő korszerűsítését tűztük ki, ez a folyamat már el is kezdődött. A beruházás támogatására a kórház kampányt szervezett, amelynek köszönhetően az önkormányzati szektortól egészen a civil és vállalkozói szereplőkig érkeztek adományok: fél év alatt 120 millió forint. Ebből az összegből startolt el az endoszkópos műtő felújítása, amelynek első berendezéseit várhatóan még júniusban fel is tudjuk avatni.

– Mibe fog ez kerülni? Mekkora a forrásigénye a teljes kivitelezésnek?

Nagyságrendileg 7 milliárd forintról van szó, ami reális egy ekkora intézménynél. Különös, hogy 2013 előtt 10-15 éven át érdemi fejlesztés nem történt. Az összeget elsődlegesen uniós pályázatok útján kívánjuk előteremteni, de állami és saját anyagi erőforrásainkra is szeretnénk támaszkodni. A projektek előkészítési fázisa mindenesetre már lezárult.

– Mi várható a kórházi kapacitás terén?

A jelenleg is zajló egyeztetések során is jeleztük, hogy az alapszakmákban – sebészet, szülészet-nőgyógyászat és belgyógyászat – a jelenlegi ágyszám és finanszírozási kapacitás nem elegendő, az messze elmarad az országos és régiós átlagtól egyaránt. A műtétes szakmákban 40-40 ágyat (jelenleg 25-25), míg belgyógyászatban 65 ágyat (jelenleg 33) tartanánk indokoltnak a biztonságos feladatellátáshoz.

– Az adósságkonszolidáció is zajlik, úgy tudjuk, a Szent Margit Kórház már alá is írta az erről szóló megállapodásokat.

– A múlt héten megtörtént. Ennek köszönhetően elmondható, hogy intézményünknek sem hatvan napon túli – ilyen egyébként korábban sem volt -, sem azon belüli lejárt tartozása nem lesz, vagyis közel nullszaldós működést produkál. Annak érdekében, hogy ez a következő években is így maradhasson, elengedhetetlenek a már említett fejlesztések.


Hogy látja a polgármester?

Bús Balázs arra hívta fel a figyelmet, hogy egyelőre nem született döntés az új kórház megépítéséről. Ennek most csupán a lehetősége merült fel – mondta a Lokálnak. Az illetékesek jelenleg több helyszínt is vizsgálnak, de a polgármester azt is kiemelte, a beruházás szándéka nem új, hiszen már 2007-ben is zajlott ilyen előkészítés.

Bús azzal egyetért, hogy a budai oldalon kell a kórházi szolgáltatást fejleszteni, de ez nem feltétlenül egy új komplexum létrehozásával valósítható csak meg. A Margit Kórház betegforgalma meghaladja a 300 ezret évente, ebből fakadóan nem csak a kapacitás, a feladatnövelés is indokolt lehet a kórház esetében – hangsúlyozta. Az intézet bővítésére egyébként már terv is készült, a következő 3-5 évben mintegy 7 milliárd forintból javítanák az energiahatékonyságot, illetve egy központi műtőt és radiológiát is kialakítanának.

A fideszes polgármester összegzésként kiemelte: célravezető megoldás a jó adottságokkal rendelkező Szent Margit Kórház, valamint a Szent Imre Kórház fejlesztése volna, mivel a két megerősített intézmény együtt már  képes lehet Buda és az agglomeráció ellátására.

Kapcsolódó Cikkek