2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Sport IV.kerület

Nincs idejük pihenni az UTE büszkeségeinek

Kotsis Edina

Kotsis Edina (kékben) a spanyol Eva Calvo Gomez elleni elődöntőben

Soha nem állt még világbajnoki dobogón magyar női taekwondós. Egészen a májusi, oroszországi világbajnokságig, ahol Kotsis Edina bronzérmet szerzett. Az UTE sportolója mellett klubtársa, Ducz Barbara is hozzájárult ahhoz, hogy ez legyen a magyar csapat eddigi legeredményesebb produkciója.

Keveset hallani a taekwondóról. Pedig a koreai származású küzdősport az olimpia programján is szerepel, azonban Salim József Sydneyben elért ötödik helyezése óta nem volt magyar taekwondós ötkarikás játékokon. Most komoly esély mutatkozik arra, hogy legyenek akár ketten is. A Kanadában élő Gonda Ivett mellett az újpesti Kotsis Edina nagy lépést tett ennek érdekében, ugyanis a cseljabinszki világbajnokságon bronzérmet szerzett. Ő az első magyar nő, aki vb-n dobogóra állhatott.


Kotsis Edina

Kotsis Edina bronzérmet szerzett a világbajnokságon

– Nagyon nagy dolognak tartom, hogy én vagyok az első női vb-érmes. Sokszor voltam már első valamiben a hazai taekwondót illetően, de ez most mégis más – mondta Edina. – Jó érzés, de az járt a fejemben, mennyivel jobb lett volna legfelül állni. Az olimpia szempontjából sok ponttal gazdagodtam, ami jól jön majd év végén, mikor a világranglista alapján meghúzzák a vonalat. Minimális pihenés következik csak, gyors regenerálódás, és készülünk a júniusi bakui Európa Játékokra.

A válogatott egyébként azzal, hogy még egy pontszerző helyet is elcsípett Ducz Barbarának köszönhetően, minden idők legeredményesebb vb-szereplését tudhatja maga mögött.


 

 

 

Ducz Barbara

Ducz Barbara 5. helyezést ért el

Cél az olimpia

A vb-n elért eredmények 12-es szorzóval számítanak a világranglistába, amelynek év végi állása alapján 48 teakwondós riói olimpiai indulási jogot szerez. A nemzetközi sportági szövetség (WTF) a decemberben sorra kerülő Grand Prix-döntő után egy héttel adja ki az olimpiai ranglistát, amely alapján 24 férfi és 24 női versenyző szerez kvótát a nemzetének. A fennmaradó helyekről jövő januárban kontinentális selejtező formájában döntenek.

Bakuban is pontokért küzdenek

Az Európa Játékokat június 12. és 28. között rendezik Azerbajdzsán fővárosában, 20 sportág 253 versenyszámában mintegy 6000 sportoló lesz jelen. A bakui megmérettetésen is lehet kvalifikációs pontokat szerezni a jövő évi olimpiai játékokra.

Kapcsolódó Cikkek