2020. február 26., szerda
Géza

Tech

Sérülten is működőképes robotot fejlesztettek

“Sérülten” is működőképes intelligens robotot fejlesztettek ki kutatók. A találmányról a Nature brit tudományos folyóirat legújabb számában jelent meg tanulmány.

“Szoftverünk megalkotásakor olyan robotokra gondoltunk, amelyek ellenséges körülmények – például a fukusimaihoz hasonló atomkatasztrófa – esetén is képesek a ‘túlélésre’. Ha ilyen helyre küldünk robotokat, akkor is működniük kell, ha összetörnek – mondta Jean-Baptiste Mouret, a Pierre és Marie Curie Egyetem tanára, a tanulmány társszerzője.


Az állatok és az emberek gyorsan alkalmazkodnak a sérülésekhez. A kutyák három törött lábbal is képesek elkapni a frízbit. Az ember kificamodott bokával is megtalálja a módját, hogy járjon. A távoli vagy ellenséges környezetben – mint a világűr, az óceánok mélye vagy a katasztrófa sújtotta területek – létfontosságúvá vált robotok igen sérülékenyek.

A kutatók – az állatokból merítve ihletet – olyan szoftvert dolgoztak ki, amely a károsodás ellenére is képes elemezni a működési lehetőségeket, és kiegészítő megoldásokra irányítani az ily módon erősebbé, autonómabbakká és hatékonyabbá váló robotokat.


A kutatók egy olyan, 50 centiméter széles, hat lábon járó roboton mutatták be fejlesztésüket, amely öt különböző károsodást szenvedett el (egyebek mellett eltörött vagy hiányzott a lába), továbbá egy olyan robotkarral, amelynek az “ízületei” tizennégy különböző módon törtek el.

Ha a robot megrongálódik, a szoftver teszteket végeztet vele, amelyek segítségével megtalálja a pótlólagos viselkedést, amellyel a rongálódások ellenére cselekvőképes marad – magyarázta Jean-Baptiste Mouret.

“A robot minden lehetséges megoldást kikísérletez. Ha valamelyik nem működik, intelligenciája révén képes azt a megoldást kizárni, és másikat keresni” – mondta Antoine Cully, a Pierre és Marie Curie Egyetem kutatója, a tanulmány másik társszerzője, aki szerint “meglepő látvány, amint egy sérült és sánta robot két perc múlva hatékonyan működik”.

“Földrengések után szívesen küldenének a helyszínre robotokat, de a mentők nem szívesen nyújtanak segítséget összetört robotoknak. A sérültekre kell összpontosítaniuk” – mondta Jean-Baptiste Mouret.

Jeff Clune, a Wyomingi Egyetem kutatója, a tanulmány harmadik társszerzője szerint a felfedezésnek köszönhetően olyan személyi segítő robotok kifejlesztése is nyereségessé válik, amelyek akkor is működőképesek, ha valami elromlik bennük.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek