2020. február 29., szombat
Elemér

Sport

Svájci nyomozás a 2018-as és 2022-es vb szavazása ügyében

Két nappal a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) zürichi elnökválasztása előtt a svájci ügyészség büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán.

A hatóság szerdai tájékoztatása szerint elektronikus adatokat és dokumentumokat foglaltak le a FIFA zürichi főhadiszállásán. Az illetékesek közölték, hogy a hűtlen kezelés és pénzmosás gyanújával indított nyomozás nem konkrét személyek ellen zajlik.


Korábban több svájci pénzintézetet arra utasítottak, hogy gyűjtse össze a vonatkozó banki bizonylatokat.  A hatóságok szerint a vb-helyszínek ügyében indult vizsgálat nincs összefüggésben azzal, hogy reggel a FIFA hat magas beosztású tisztségviselőjét letartóztatták korrupció gyanújával az amerikai hatóságok kérésére Zürichben.

A nagy visszhangot kiváltó 2022-es katari és a 2018-as orosz pályázati sikerrel kapcsolatban a FIFA etikai bizottsága tavaly folytatott le eljárást, azt követően, hogy a The Sunday Times júniusban azt írta: egyértelmű bizonyítékok kerültek elő arról, hogy Katar egykori legmagasabb rangú sportvezetője, Mohamed bin Hammam kenőpénzekkel “megvásárolta” hazája számára a 2022-es vb-t. A tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lap közölte, hogy hatalmas mennyiségű, több milliónyi olyan dokumentumhoz – köztük email-üzenetekhez, bankszámla-kimutatásokhoz, átutalási bizonylatokhoz – jutott hozzá, amelyek a korrupt kifizetéseket bizonyítják.


Az etikai eljárást vezető Michael Garcia 430 oldalas anyagot készített, majd a bizottság vezetője, Hans-Joachim Eckert tavaly novemberben 42 oldalas összefoglalót tárt a nyilvánosság elé. Ennek lényege, hogy nem találtak semmi olyan – elsősorban megvesztegetésre utaló – jelet, ami miatt a 2018-as és a 2022-es vb rendezéséért folytatott pályázatot meg kellene ismételni.

Garcia ugyanakkor jelezte, hogy a 42 oldalas összegzés több helyen nem megalapozott következtetéseket tartalmazott, ezért azt akarta, hogy az általa készített teljes anyagot ismertessék. Az amerikai ügyvéd ezt külön kérte is a FIFA fellebbviteli bizottságától, amely viszont be sem fogadta kérelmét, ezért Garcia lemondott tisztségéről.

A FIFA ugyanakkor később bejelentette, hogy az egyes személyekkel kapcsolatos vizsgálatok lezárultát követően nyilvánosságra hozza a Garcia-jelentést, igaz, ezzel együtt a szervezet leszögezte, semmiképpen nem lesz új szavazás a helyszínekről.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek