EUR: 335,46 Ft
CHF: 315,33 Ft
2020. február 16., vasárnap
Julianna, Lilla

Egyéb XIV.kerület

Szabályokat szeretnének a zuglói deszkások

A Városligetben, egy lepukkant extrém pályán találkoznak délutánonként a zuglói deszkások.  Fergeteges kunsztokat tudnak, tanítják egymást, figyelnek egymásra – és a betévedő hobbi rolleresekre, kisgyerekes szülőkre, akik mi tagadás, akadályozzák a száguldást és látványos mutatványokat. Pedig ha valahol, akkor itt lehet, sőt kell is ugratni a rámpákon.

Virág (18) az egyetlen lány, ő tavaly kezdett el deszkázni. – Még csak gurulni tudok, de minden nap kijárok ide. A lábam már olyan, mint egy térkép!  – Többet voltál a földön, mint a deszkán – vágott közbe nevetve Gergő (25), aki igazi profinak számít. Az Erzsébet térről “igazolt át”, deszkás körökben Csótány néven ismerik. – A fagyi visszanyalt! – magyarázta beceneve eredetét. – Mindenkit Csótánynak szólítottam, aztán végül rajtam ragadt. Kiskölyök korom óta deszkázom, ez egy olyan szenvedély, amivel csak akkor lehet leállni, amikor már nem bírják az ízületeid. A legidősebb deszkás, aki kijár ide, már túl van a negyvenen is, de még nyomja!


Gördeszka és rollerpálya a városligetben

Gördeszka és rollerpálya a városligetben

A társaság legfiatalabb tagját, Danit (14), szinte alig lehetett egy mondatra elcsípni. – A közelben lakunk, anyuék tudják, hogy jó helyen vagyok – magyarázta két kunszt között. Példaképe Gergő (16), vele gyakorol. A deszkások között úgy tűnik, tudás szempontjából szigorú hierarchia van, de nagyon összetartó a banda. – Nem csak egymásra kell vigyáznunk, hanem a betévedő rolleresekre és a totyisokra is. Amikor szólunk, a szülők értetlenkednek. Nem tűnik fel nekik, hogy ez egy extrém pálya, ide tényleg csak annak kellene bejönnie, aki deszkázni akar. Rengeteg az ebből fakadó konfliktus, pedig a Liget tele van játszóterekkel – magyarázta Gyula (21), aki eddigi „pályafutása” során nyolc töréssel büszkélkedhet.

– Régebben volt itt egy segélyhívó telefon, meg egy tábla, amire kiírták, hogy szülői felügyelet nélkül kicsik nem jöhetnek be. Sajnos már annak is csak a nyoma van meg. A beton is nagyon elhasználódott. 2009 óta itt semmiféle felújítás nem volt – sorolta a problémákat a kispadról Tamás (21), aki egy sérülés miatt most csak megfigyelő volt.  – Szeretnénk, ha lennének szabályok – vetette fel Virág.


5 pont a biztonságért

1. Ne menj az akcióban lévő deszkás elé! 2.  Ha extrém pályán vagy, vigyázz az elemekre, rámpákra, ne rongáld meg, hogy sokáig tudjuk használni! 3. Figyelj a másikra! 4. 13 éves kor alatt ne gyere be, úgysem tudsz még annyira deszkázni! 5. Ha baleset van, állj meg és azonnal hívj segítséget!

 

Gördeszka és rollerpálya a városligetben

Dani a rámpán

Gördeszka és rollerpálya a városligetben

Gergőnek már tanítványa is van

Gördeszka és rollerpálya a városligetben

Együtt a banda

Gördeszka és rollerpálya a városligetben

Virág tavaly kezdte

Gördeszka és rollerpálya a városligetben

Csótány egy igazi legenda

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.