2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Tech

Többször és mélyen kell zsebbe nyúlni a 4K-ért

Hivatalossá vált az új lemezes adathordozó, az ultra HD blu-ray szabvány. Az új technológiával előállított lemezeken a FullHD-nél négyszer nagyobb, 4K felbontású filmek érkeznek majd. Természetesen mindent le kell cserélni otthonunkban, hogy élvezni is tudjuk.

A legtöbb ember számára már a DVD képminősége is bőven megfelelő, de a HD szabvány után nemrégiben megjelentek a 4K (vagy Ultra HD) felbontású televíziók is. Ezek már 3840×2160 képpont megjelenítésére képesek, de aki ilyen készüléket vásárol, azzal szembesült, hogy néhány kivételtől eltekintve nem kapható ilyen felbontású tartalom. Ők most fellélegezhetnek, mert idén már elérhetőek lesznek az új technológiával készült lemezek, és ezzel párhuzamosan számos film is.


A Samsung leakciózta: a cég 215 centis UHD tévéje most kétmilliós kedvezménnyel 11 millió forintért lehet az öné.

A Samsung leakciózta: a cég 215 centis UHD tévéje most kétmilliós kedvezménnyel potom 11 millió forintért lehet az öné.

Jogosan vetődik fel a kérdés, szükségünk van egyáltalán erre? A 4K felbontású televíziók félmillió forinttól érhetőek el, de hogy igazán értelme legyen a rengeteg pixelnek, nagyobb képernyőméret szükséges, amire viszont már 2-3 millió forintot is elkölthetünk. Emellett az összes meglévő elektronikai berendezésünket is újra kell cserélni, hiszen szükségünk lesz új lejátszóra és új kábelekre is.

A DVD debütálása után 9 évvel, 2007-ben jelent meg itthon az első sima blu-ray lemezen kapható film, az ezt követő években alig 4000 darabot adtak el átlagosan. Bár a szám azóta folyamatosan nő, még mindig elenyésző azon hazai háztartások száma, ahol ilyen lejátszó található. Ráadásul a legtöbb film szinkronosan, hazai kiadásban valószínűleg meg sem fog jelenni. A Disney például tavaly kijelentette, hogy több blu-ray filmet nem fog piacra dobni hazánkban, mert annyira kevés a vevő és a közeli jövőben ez valószínűleg így lesz a HD blu-ray esetében is.


KERETES

Sokan azt gondolják, hogy azért nem lehet 4K felbontású filmeket kapni, mert a kamerák nem képesek ilyen felvételekre, ez azonban nem igaz. A több mint három évtizede Hollywoodban dolgozó Joe Kane szerint az elmúlt 20 év nagyköltségvetésű filmjeinek jó része már 4K-ban forgott, de mivel az ilyen fájlok túl nagy helyet foglaltak a mentésnél feleakkorára csökkentették a felbontást. – Soha senki nem gondolta, hogy valaha is szükségünk lesz ekkora felbontásra ezért egész egyszerűen letörölték az eredeti felvételeket – mondta Kane.

Kapcsolódó Cikkek