EUR: 352,05 Ft
CHF: 333,40 Ft
2020. április 10., péntek
Zsolt

Extra

Törőcsik Mari: „Engem az Isten a tenyerén hordoz!”

Másfél éve veszítette el szeretett férjét, Maár Gyulát, akivel több mint negyven évig élt együtt. Akkor megfogadta, soha többé nem beszél magáról. Most mégis kivételt tett, és még egyszer, utoljára vidéki háza csendjében mesélt arról, hogyan telnek a hosszú, magányos napok férje nélkül.

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Törőcsik Mari Trill Zsolt anyját és bolond húgát játssza a Brandban a Nemzeti Színpadán

A Maár Gyula – mindig csak így emlegette férjét, akár mások is voltak körülöttük, akár csak kettesben voltak. Az a különös hangsúly azonban, ahogy ejtette, mindig elárulta, mennyi érzelem van ebben a két szóban. A színésznő novemberben tölti be nyolcvanadik évét: éppen annyi idős lesz, mint férje, amikor örökre elment. „Abba akartam hagyni a pályámat a Maár Gyula halála után – kezdi nagy sóhajjal. – Teljesen elvonultam és bezárkóztam magamba. Emlékszem, amikor még élt, és szóba került az elmúlás, azt mondta, először neki kell elmennie, mert én túlélem az ő halálát, ő viszont nem élné túl az enyémet. Mégis úgy éreztem, minden elveszett, és többé nem tudok játszani. Magam is csodálkozom rajta, hogy még a színpadon vagyok. Azóta már tudom, hogy ezt akarja, ezt várja tőlem. Ezért vagyok a színpadon. Őérte megyek oda.”


A színház említésére azonnal felcsillan a szeme, és újra az a Törőcsik Mari mesél, akit imád a közönség, és akiért nem csak a kollégák, de a rendezők is rajonganak. Nem is csoda, hogy a színházi világ úgy ünnepli közelgő születésnapját, hogy saját, egyszereplős darabban lép színpadra. Vasziljev neki rendezi Hemingway nyomán Az öreg és a tenger című darabot. „Engem az Isten a tenyerén hordoz. Velem elfogultak nagyon az orosz rendezők. Sokkal jobbnak képzelnek, mint amilyen vagyok – jegyzi meg a rá jellemző fanyar humorral. – Az biztos, hogy Vasziljevet imádom, és ő mindenre rá tud venni. Egyelőre én is csak annyit tudok, hogy a bemutató a születésnapomon lesz, és még hálás is kell legyek, hogy halálra dolgoztat majd több napon keresztül. Gondolom, én leszek az öreg, meg a tenger. Állítólag egyedül leszek a színpadon. Mindig félek egyedül, de az ő kedvéért én a fejjel is a falnak megyek.”

Törőcsik és a miniszterelnök

„Nem múlik el a hiány, csak felerősödik”


Nemrégiben állítottak szobrot az új Nemzeti Színház első igazgatójának, Schwajda Györgynek, a szoboravatón pedig a színésznő pedig immár másodszor emlékezett meg róla. „Másodszor álltam a Nemzeti Színház előtt Schwajdára emlékezve, először egy fénykép és a hamvai mellett, most pedig a szobrát avattuk a Nemzeti parkjában. Az első alkalommal könnyebb volt. Az idő múlásával ugyanis nem múlik el a hiánya, csak felerősödik. Ez a hiány a sírig el fog kísérni. Tíz évig voltam a színésznője. Életem csodálatos 10 éve volt ez az időszak! Én fegyelmezett nő vagyok, de ha róla kell beszélni, mindig elkezdek sírni. Megszakad a szívem. De boldog vagyok, hogy még ott lehettem, és megérhettem ezt.”

Törőcsik Mari és Soós Imre a Körhinta című filmben

Törőcsik Mari és Soós Imre a Körhinta című filmben

 

Körhinta a színházban is

Törőcsik Mari első filmje a Körhinta volt, amelyben húsz évesen játszotta Pataki Mari szerepét.

Hatvan év után most a Nemzeti tűzte műsorára a legendás történet színpadi változatát, amelyben az egykori fiatal szerelmes lány a tapsrendben kijön, és meghajol.

Kapcsolódó Cikkek