2020. február 22., szombat
Gerzson

Egyéb XXII.kerület

Tóth Avanti Péter – grafikus, családapa, lokálpatrióta

Tóth Avanti Péter grafikust választotta május művészének Budafok-Tétény.

Tóth Avanti Péter

Tóth Avanti Péter

Tóth Avanti igazi lokálpatrióta. A helyi Klauzál Gábor Társaság alapító tagjaként például részt vett abban a munkában, melynek eredményeként a Klauzál művelődési ház előtt egész alakos szobra lett Klauzál Gábor egykori miniszternek, kistétényi lakosnak.


– Húsz éve élek itt, külön megtiszteltetés, hogy kerületi művész kollégákkal alkotott csapatunk tervezhette meg Budafok-Tétény arculatát, közreműködhettem Budafok Borváros turisztikai anyagainak kialakításában, és én terveztem a Cziffra György Művelődési Ház emblémáját is – mondta a művész, aki szociális érzékenységről is többször tanúságot tett. Például jótékonysági árveréssel egybekötött festészeti akciót szervezett a hajléktalanok megsegítésére.

– Támogatóim segítségével az utcán készítettem portrékat, festményeket, amelyeket a Kálvin téri aluljáróban megrendezett kiállításon mutattam be, majd internetes árverésen értékesítettük őket. Az így befolyt összegből a Menhely Alapítvány nappali melegedőjének bővítését támogattuk – emlékszik vissza a  Budatétényben élő háromgyermekes családapa. Felesége, Györök Natália farestaurátor, őáltala szépültek meg a kerületben például a Szent Lipót templom barokk angyalszobrai.

Sokoldalú művész

bálint györgy könyvborító

Tóth Avanti Péter a főiskola után először könyvillusztrációval foglalkozott, egyebek mellett az „OLVASS MAGADNAK” sorozat számos kötetét illusztrálta. Szintén az ő tervezésében és rajzaival készült el dr. Bálint György: Mesterfogások kezdő és haladó kertészkedők számára című kézikönyve is. A filmgyártásba is belekóstolt, forgatókönyveket rajzolt például Xantus János: Szoba kiáltással és Garas Dezső Legényanya című filmjéhez, valamint díszlet-látványterveket készített Sándor Pál Miss Arizonájához. Később a reklámiparban kezdett tevékenykedni.

Kapcsolódó Cikkek