EUR: 334,92 Ft
CHF: 315,49 Ft
2020. február 18., kedd
Bernadett

Aktuális

Világkörüli útra indult a Saul fia

A cannes-i vetítést követően a The Nem York Times-tól a Der Spiegel-ig minden jelentősebb sajtóorgánum a Saul fiáról beszélt. A film körüli felhajtásra még a régi motorosnak számító Andy Vajna is rácsodálkozott.

Budapest, 2011. február 4. Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának. MTI Fotó: Kollányi PéterNéhány nap leforgása alatt a világ minden részére sikerült értékesíteni a Saul fia jogait – mondta el a Lokálnak Andy Vajna. A filmipari kormánybiztos azt közölte, hogy az alkotás forgalmazásáért Kínától Kanadáig, Japántól az Egyesült Államokig bejelentkeztek, a tárgyalások pedig sikerrel zárultak. Észak-Amerikában például az egyik legnagyobb cég, a Sony Pictures Classics lett a befutó, azt azonban még nem lehet tudni, hogy pontosan mekkora összeget kellett fizetniük.


Azt még a sokat látott producer is meglepődve tapasztalta, hogy micsoda fogadtatásban részesült Nemes-Jeles László filmje. – A másnapi lapok egytől-egyig arról számoltak be, hogy a produkció az egyik legérdekesebb holokauszt feldolgozás, amivel a szakma valaha is találkozott – mondta. Talán ennek is köszönhető, hogy a fesztiválon Vajna naponta folytatott tárgyalásokat külföldi producerekkel a jövőben Magyarországon készülő filmekről. Lapunk kérdésére, hogy mennyire nehéz itthonra csábítani egy-egy nemzetközi produkciót, a kormánybiztos úgy reagált, mindig kell valamit ígérnie, de az itthoni szolgáltatási színvonal az egyik legmagasabb ma Európában, ez pedig megkönnyíti a dolgát.

Vajna értékelése szerint a magyar film mindent elért, amit Cannes adhatott. A kapott elismerések csak a ráadás. A sikerből persze nem következik, hogy a magyar film renoméja is ugrásszerűen megnő a külföldiek szemében, de az biztos, hogy jelzés értékkel bír, hogy a hazai szakma újra tényező a globális piacon. Ez pedig az utóbbi időben nem volt elmondható – mutatott rá.


A kormánybiztos úgy látja, hogy a következő időszakban is kiváló magyar filmek születhetnek, hiszen  több mint 40 forgatókönyvön dolgoznak és jelenleg is 10 film forog. – Nem szabad előre elkiabálni, és persze mindig jobbat szeretnék, de elindult egy pozitív folyamat Magyarországon, ahol a centrumba került a filmgyártás – emelte ki Andy Vajna.

Kapcsolódó Cikkek