2020. február 26., szerda
Géza

Budapest IX.kerület

140 éves a Leövey

leövey

Gálaműsorral ünnepelte fennállásnak 140. évfordulóját a Leövey Klára Gimnázium.

– Ezt az iskolát minden korban a sokszínűség jellemezte, ma is nagy figyelmet fordítunk az értékek állandóságára és a tradíciók gondozására – fogalmazott beszédében Bánhegyesi Zoltán igazgató, hozzátéve, eredményeiket tekintve a jó középiskolák közé sorolják a Leöveyt, de elit intézmény nem kíván lenni. Az évfordulós ünnepségen egykori diákok léptek fel, Herencsár Viktória cimbalomművész, Walkó Csaba zenész, énekes, Cserna Marianna énekes, Gémes Antos színész, Lisztné Szilárdi Katalin énekes, Kóbor Tamás operaénekes, az Andor Ilona Baráti Társaság Kodály Kórusa valamint a Leövey Klára Gimnázium tehetséges növendékei.


 

 

 

ranolderA mai Leövey Klára Gimnázium elődjét, a Ranolder Intézetet Ranolder János veszprémi püspök alapította 1875-ben. Szándéka a következő volt: “Óhajtásom és hivatásomnak szent kötelességérzetében elhatározott szándékom Pest Ferenc külvárosában Isten adományaiból, Isten dicsőítésére, embertársaim javára, üdvére katholikus leánynöveldét építeni és alapítani, és annak vezetésével a Szeretet leányait, vagy amint őket nevezik, irgalmas nénéket megbízni.”

Kapcsolódó Cikkek

  • Rollereznél? Engedély kell!

    Rollereznél? Engedély kell!

    Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

  • Ciao, Giro!

    Ciao, Giro!

    Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.