EUR: 334,67 Ft
CHF: 314,31 Ft
2020. február 17., hétfő
Donát

Külföld

3027 ember ölt meg az Iszlám Állam

Több mint háromezer embert ölt meg eddig az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet Szíriában egy emigráns szíriai ellenzéki szervezet közlése szerint.

A londoni székhellyel működő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nyilvántartása szerint 2014 június 29. óta 3027 embert végeztek ki a dzsihadisták, többségükben civileket.

Az 1787 polgári áldozat között 74 gyermek is volt.


A meggyilkolt civilek legnagyobb hányada – csaknem a fele – az iszlám szunnita ágát követő saitat törzs tagja volt. A radikális fegyveres szervezet a törzs 930 tagját ölte meg a kelet-szíriai Deir-ez-Zórban tavaly, miután fellázadtak az Iszlám Állam ellen.

A török határnál fekvő kurd városban, Kobaniban meggyilkoltakkal együtt ezen a héten legkevesebb 233 embert öltek meg a dzsihadista fegyveresek a széles körű szíriai információs hálózattal rendelkező civil szervezet adatai szerint.

Az OSDH összesítése arra is kitér, hogy 216 felkelő és kurd milicista és a szíriai kormányerők 900 tagja halt meg az Iszlám Állam elleni harcok során.

Az Iszlám Állam a saját harcosai közül is kivégzett 143-at, kémkedés gyanújával.

Az OSDH adatai szerint a radikális szervezet nyolcezer fegyveresét vesztette el a harcokban és az ellene fellépő nemzetközi koalíció bombázásaiban.

Az Iszlám Állam 2013-ban tűnt fel Szíriában. Egy időben az al-Kaida iraki szárnyaként indult, és össze akart olvadni az al-Kaida szíriai ágának tartott an-Nuszra Fronttal, amely azonban elutasította a fúziót és azóta a két szervezet egymással is hadakozik.

Kapcsolódó Cikkek