2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Egyéb XI.kerület

85 éves a kerület

1930-ban ezekben a napokban fogadta el az országgyűlés mindkét háza azt a Budapest székesfőváros közigazgatásáról szóló törvénycikket, amelynek alapján 85 éve létrejött a XI. kerület.

Az 1930-as év új kiindulópontot jelentett a városrész fejlődése szempontjából. Az addig jobbára mezőgazdasági jellegű, az I. kerülethez tartozó területen a 19. század végétől rohamosan növekedett a népesség. Az 1930-as Szent Imre-évben avatták fel Szent Imre szobrát a ‘20-as években kiépült Horthy Miklós köröndön (mai Móricz Zsigmond körtér). 1934. október 24-én pedig határozat született arról, hogy a XI. közigazgatási kerületet „Szent Imre-városnak” keresztelik – a székesfőváros közgyűlése ezen határozatával mélységes háláját és tiszteletét óhajtotta kifejezni országszervező halhatatlan első királya, Szent István és fia, Szent Imre herceg emléke iránt. Ebben az időszakban indult rohamos fejlődésnek a mai Szentimreváros. A ‘30-as években kezdődött fellendüléshez jelentősen hozzájárult a Boráros téri híd 1930-ban elrendelt építése is: 1934-ben fogtak hozzá, és 1937 szeptemberében adták át az 514,2 méter hosszú és 22,7 méter széles, Horthy Miklósról elnevezett hidat. A kerület 1950-ben, a nagy Budapest létrehozásakor érte el mai méretét, miután hozzácsatolták Albertfalvát és Kelenvölgyet. 2005- től a kerület hivatalos neve Újbuda lett.


(forrás: ujbuda.hu)

Régi képeslapok a hivatalban

A Polgármesteri Hivatalban (Zsombolyai út 5.) működő Újbuda Galériában június 24-ig jubileumi kiállításon tekinthetők meg hivatali időben a múlt emlékei. Mika Edit, a régi képeslapgyűjtemény tulajdonosa, az Újbuda Galéria kiállításának szervezője elmondta, az 1930-as évekből számtalan képeslap maradt rájuk, hiszen ez az időszak volt, amikor egyrészt a sokszorosítási technika a kerületben is fejlődésnek indult. A Szent Gellért tér idegenforgalmi nevezetesség volt akkor már Budapesten is, és az építkezések során még egy villa is érdekes témának számított.
Az Újbuda Galériában látható válogatással ezeknek az éveknek a hangulatát mutatjuk be eredeti képeslapokon.

 

Móricz Zsigmond körtér ma

Móricz Zsigmond körtér ma

A Móricz Zsigmond körtér régen

A Móricz Zsigmond körtér régen

Kapcsolódó Cikkek