2020. február 26., szerda
Géza

Külföld

A földrengés eltolta a Mount Everestet

Három centiméterrel délnyugat felé mozdította el az április 25-i Richter-skála szerinti 7,8 erősségű nepáli földrengés a világ legmagasabb csúcsát, a Mount Everestet – közölte a kínai földméréstani, térképészeti és geoinformációs hivatal.

Mount Everest alaptábor, 2015. április 17. Nepáli serpák (a távolban) a Csomolungma, azaz a Mount Everest alaptáborában Nepálban 2015. április 17-én. A Mount Everest eddigi legsúlyosabb lavinája 16 serpa halálát okozta egy évvel korábban, 2014.  április 18-án. (MTI/AP/Tasi Serpa)

Mount Everest alaptábor, 2015. április 17.
Nepáli serpák (a távolban) a Csomolungma, azaz a Mount Everest alaptáborában Nepálban 2015. április 17-én. A Mount Everest eddigi legsúlyosabb lavinája 16 serpa halálát okozta egy évvel korábban, 2014. április 18-án. (MTI/AP/Tasi Serpa)

A hivatal munkatársainak mérései szerint a Mount Everest (Csomolungma) évenként négy centiméterrel, 40 centiméterre mozdult el északkeleti irányba az elmúlt évtizedben, és a hegy ugyanezen időszakban három centiméterrel magasabb lett.


Az Everest “folyamatosan északkeleti irányba mozog, és a földrengés egy kicsit visszatolta az ellentétes irányba” – idézte Hszü Hszi-vejt, a hivatal igazgatóhelyettesét a China Daily kínai napilap.

A mozgás amplitúdója teljesen normális – tette hozzá az illetékes.

A második földregés május 12-én, amely a Richter-skála szerint 7,5 erősségű volt, az Everest helyzetében nem okozott változást – írták a kínai szakemberek tanulmányukban, amelynek méréseit műholdas megfigyelések alapján végezték.

A nepáli-kínai határon fekvő Mount Everest annál a törésvonalnál terül el, amely elválasztja az északra mozgó indiai szubkontinenst Eurázsiától. A két földrengésben több mint 8700 ember vesztette életét, köztük a Mount Everest megmászására készülő 18 alpinista, és mintegy félmillió lakóház megsemmisült.

Kapcsolódó Cikkek