2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Aktuális

A kerítést nem, magát ajánlja az unió

A magyar-szerb határszakaszra tervezett kerítés hírére az Európai Bizottság (EB) is rögtön reagált. Első nyilatkozataikban világossá tették, hogy egyedül a tagállamok felelőssége, milyen intézkedéseket foganatosítanak saját védelmük, illetve az Európai Unió területi biztonságának érdekében. Ennek kapcsán arra is figyelmeztettek, hogy az ilyen eljárásoknak összeegyeztethetőnek kell lenniük a közösségi jogszabályokkal és a nemzetközi kötelezettségekkel. Ugyanakkor azt is leszögezték, hogy az EB saját részéről nem támogatja a kerítések alkalmazását, ehelyett alternatív megoldásokat javasol.

Kelebia, 2015. március 14. Egy határrendész határsértőket figyel hőkamerás monitoron a kelebiai Határrendészeti Kirendeltségen 2015. március 10-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Drót helyett kamerák?

A Lokál ez utóbbi pontosítása miatti megkeresésére a szervezet illetékese kifejtette: az Európai Határfelügyeleti Rendszer (Eurosur) nevesíti azokat az elveket, amelyek alkalmazása megoldást jelenthet az illegális bevándorlás kontrollálására. Milicia Petrovic erről azt mondta, hogy a kezdeményezés sikere elsősorban a közös kockázatelemzésen, valamint a tagállamok közötti együttműködésen és információcserén múlik. A bevándorlási és belügyekért felelős sajtóirodán ennél többet aztán már nem árultak el a részletekről.


Az Eurosur mindenesetre 2013 decemberében startolt el 18 tagállamban, a program költségvetése egyelőre 244 millió euró, amely 2020-ra egymilliárd euróig is felkúszhat. A projekt az unió egészén kiépített drón-, műhold- és kamerarendszer segítségével hangolná össze a migrációval szembeni fellépést.

Kapcsolódó Cikkek