2020. február 17., hétfő
Donát

Extra

A Saul fia nyit egy nemzetközi filmfesztivált

A Saul fia című film nyitja meg az idén az Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválját, amelyet július 18. és 24. között rendeznek meg a vajdasági Szabadka melletti Palicson.

A fesztiválon tíz kategóriában összesen 82 filmet mutatnak be. Ezek között az idén is szerepel az új magyar filmek válogatása, de más kategóriákban is szerepelnek magyar filmek.


Siflis Zoltán, a fesztivál magyar programjának válogatója az MTI tudósítójának pénteken elmondta: “még közel nem rózsás a helyzet a magyar filmgyártásban, de az elmúlt évekhez viszonyítva, a 2013-2014-es évben megnőtt az érdekes és értékes filmek száma”, az új magyar filmeket “sajátos nézőpontból kibontakozó történetmesélés, egyéni hatásmód jellemzi”.

A programról szólva a szelektor aláhúzta: Nemes Jeles László első rendezése, a Saul fia négy díjat is nyert a cannes-i filmfesztiválon, köztük a zsűri nagydíját, és Magyarország ezt a filmet nevezte az Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. Ez a film nyitja a palicsi fesztivált is július 18-án – emelte ki Siflis Zoltán.


Hozzátette: emellett vetítik még Ujj Mészáros Károly első nagyjátékfilmes rendezését, a Liza, a rókatündér című vígjátékot, Hajdu Szabolcs magyar pusztán játszódó Délibáb című alkotását, amely egy afrikai labdarúgó viszontagságairól szól, Miklauzic Bence Parkolóját, amelyben két férfi küzd egymással látszólag egy parkolóhely miatt, később azonban kiderül, két világkép csap össze a bérházak tövében. A Senki szigete című nagyvárosi mesét is bemutatják Palicson. Török Ferenc Budapestről szóló filmje főleg a fiataloknak szól. A második világháború idején játszódó Drága Elza! című dráma komolyabb témát dolgoz fel: Füle Zoltán alkotása 1942-ben a keleti fronton játszódik, és egy magyar katonáról szól, aki egy adminisztrációs hiba miatt lemaradt a hazafelé tartó vonatról.

A palicsi közönség megnézheti Gerő Marcell Káin gyermekei című filmjét is. A dokumentumfilm az 1985-ben Monory Mész András által készített Bebukottak című film kiegészítésének is tekinthető, mert a 30 évvel ezelőtt a tököli fiatalkorúak börtönéről készült alkotásban szereplő három férfi életútját mutatja be. A dokumentumfilmek között lesz látható Gulyás János Mintha nem otthon lennék című alkotása, amely a 2010-es ajkai vörösiszap-katasztrófa következményeiről szól, a rendező a katasztrófa után három évvel keresett meg néhány családot a több száz, kiköltözésre kényszerült ember közül.

A fesztivál három fő elismeréséért – a legjobb filmnek odaítélendő Arany torony-díjért, a legjobb rendezőnek járó Palicsi toronyért és a zsűri különdíjáért – 14 alkotás versenyez. Siflis Zoltán elmondta, hogy a fesztivál hattagú zsűrijének magyar tagja is lesz, de egyelőre még nem dőlt el, hogy Mundruczó Kornél, vagy Pálfi György személyében. Emellett idén is kiosztják az Underground szelleme nevű elismerést a fiatal európai alkotók egyikének.

Az első szabadkai mozit létrehozó Aleksandar Lifkáról elnevezett életműdíjat az idén Roy Andersson svéd és Zelimir Zilnik szerb rendezőnek ítélték oda. Várhatóan ők is jelen lesznek a fesztiválon, ahogy a tavalyi díjazott francia filmrendező, Claude Lelouch, aki 2014-ben nem tudta átvenni az elismerést.

A palicsi filmfesztiválon a fiatal európai rendezők munkái, a környezetvédelemmel foglalkozó filmek és az úgynevezett hommage-alkotások mellett idén a szlovák filmekre koncentráltak a szelektorok, ilyen kategória is szerepel a programban. A szervezők emellett koncertekkel, kiállításokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel várják az érdeklődőket. A rendezvényen közel 160 filmalkotó, színész és kritikus vesz részt.

Kapcsolódó Cikkek

  • Akusztikus elődöntőkkel folytatódik A Dal 2020

    Akusztikus elődöntőkkel folytatódik A Dal 2020

    Akusztikus elődöntőket rendeznek A Dal 2020 műsorsorozatban. A három élő válogató adásból továbbjutott tizennyolc előadó közül most szombaton kilencen lépnek színpadra a Duna Televízióban és a Duna World csatornán látható eseményen.

  • Hatalmas siker a premieren

    Hatalmas siker a premieren

    Ki gondolta volna még 1973-ban, amikor először vitték színpadra Adamis Anna és Presser Gábor szerzők művét, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musical előadást, hogy 2020-ban is szűnni nem akaró tapssal fogják ünnepelni ezeket a kiváló, korszakokon is átívelő, közkedvelt dalokat?