2019. június 19., szerda
Gyárfás

Belföld

A számok nyelvén – Bevándorlás

OrbanBalazsEurópa újra zsizseg. A tagállamok lakóit az unión kívülről érkező bevándorlás kérdése foglalkoztatja, amely egyre inkább egyfajta modern népvándorlásra kezd hasonlítani. Mind több országban vetik fel – különösen azokban, amelyek a bevándorlók végső célországa –, hogy az illegális bevándorlásból eredő biztonsági, civilizációs, gazdasági és kulturális feszültségek komoly problémákat okoznak. Magyarországnak ebben a közös európai problémának a megoldásában – az egyik legjelentősebb tranzitországként – komoly felelőssége és véleményvezér szerepe van. Úgy tűnik, hogy abban szerencsére nagy az európai egység, hogy az uniónak szolidárisnak kell lennie azokkal a menekültekkel, akik hazájukból üldöztetés miatt kénytelenek távozni. Úgy látszik azonban, hogy az is egyre kevésbé vita tárgya többé, hogy azokat, akik nem az üldöztetés, hanem a jobb élet reménye miatt jönnének valamelyik uniós tagállamba, minden eszközzel meg kell próbálni otthon tartani, s az otthoni boldogulásukat kell elősegíteni. A közös európai menekültügy mint szabályrendszer a fenti két világos alapelv közül a másodiknak az érvényesítésében jelenleg bizonyosan nem jeleskedik. A felerősödött európai zsizsegésnek – és ebben egy határozott magyar hangnak – ezt a komoly ellentmondást kellene feloldania.

Orbán Balázs, kutatási igazgató, Századvég Alapítvány


 

„Olyan rendszert akarok látni, amelyben mind a 28 tagállam arányosan vesz részt a menekültek befogadásában. Minden tagállam számára menekültkvótát kell bevezetni.” Werner Faymann osztrák kancellár

„Nem hiszünk abban, hogy a kötelező, uniós szinten megvalósuló kvótarendszer lenne a megoldás.” Teresa May brit belügyminiszter


 

Bevándorlás számokban:

Az Európai Unióba érkező illegális bevándorlók száma közel megháromszorozódott 2013 és 2014 között.

Tavaly 626 ezer menekültkérelmet adtak be az EU-ban, ennek nagyjából 16%-a részesült pozitív elbírálásban.

Magyarország az ötödik legtöbb menekültkérelmet befogadó tagállam Németország, Svédország, Olaszország és Franciaország után.

Az európaiak szerint a EU-ban a bevándorlás a harmadik legfontosabb probléma a munkanélküliség és a gazdasági helyzet után.

Magyarország lakosságának 1,4 %-a bevándorló. Észtországban, Lettországban illetve Svédországban a legmagasabb a bevándorlók aránya a teljes népességhez viszonyítva.

Kapcsolódó Cikkek

 • Továbbra is sok dél-koreai turista jön Budapestre

  Továbbra is sok dél-koreai turista jön Budapestre

  Budapest változatlanul kedvelt a dél-koreai, illetve ázsiai turisták körében, a szállodák tapasztalata alapján a tragikus dunai hajóbalesetet követő kezdeti megtorpanás után folyamatosan érkeznek a koreai vendégek, bár a hajós városnéző túrákra szóló foglalásaikat nagy számban törlik – mondta el a Magyar Nemzetnek a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

 • Donald Trump 2020-ban újra indul az elnökségért

  Donald Trump 2020-ban újra indul az elnökségért

  Donald Trump a 2020-as elnökválasztáson újra indul az elnökségért – ezt maga az amerikai elnök jelentette be kedden este a floridai Orlandóban, ahol több tízezres nagygyűlésen kezdte meg újraválasztási kampányát.

 • Nehezen találnak munkaerőt a vállalkozók a Balatonnál

  Nehezen találnak munkaerőt a vállalkozók a Balatonnál

  Egyre nehezebben találnak munkaerőt a balatoni vállalkozók, akik szerint ennek is szerepe van abban, hogy elszálltak az árak a tóparti üzletekben, ugyanis a vállalkozóknak vonzó bért kellene kigazdálkodniuk – írta szerdai számában a Népszava.

 • A fiúk számára is rendelkezésre áll a HPV-oltás

  A fiúk számára is rendelkezésre áll a HPV-oltás

  Ha az egészségügyi kormányzat úgy dönt, akár már ősszel elkezdődhet a hetedik osztályos fiúk HPV elleni védőoltása, mert az oltóanyag rendelkezésre áll a vakcinatenderben – közölte a Világgazdasággal az MSD Pharma Hungary Kft.