EUR: 339,21 Ft
CHF: 318,02 Ft
2020. február 27., csütörtök
Edina

Egyéb IX.kerület

Adrenalinfüggők a Ferenc körúton

vbteam2Először van a rettegés, majd teljes csönd és nyugalom majd olyan adrenalin löket, hogy aki egyszer megtapasztalta, újra és újra akarja. Ezt élik át azok az ejtőernyősök is, akik a ferencvárosi Ejtőernyős Klub Sportegyesület tagjai.

Az Ejtőernyős Klub Sportegyesület 1959-ben alakult a XI. kerületben és 1963-ban költözött a Ferenc körútra, ahol a mai napig működik.


– Ejtőernyős kiképzéssel foglalkozunk, versenyekre járunk – tájékoztatott Géczi János. – Ha valaki bejön hozzánk, első lépésben elküldjük orvosi vizsgálatra, ha ott megfelelt, akkor elkezdi a tanfolyamot, a nagyjából 20 órás elméleti képzéssel. A gyakorlati foglalkozások reptéren vannak. Elméletileg 2-3 hét alatt bárkit ki lehet képezni, kapkodás nélkül – tette hozzá az egyesület vezetője, aki már nem számolja, hányszor ugrott, de bőven kétezer fölött. – Minden ugrás egy kihívás, a földi önbizalmával szembe néz az ember a levegőben. Az első ugrásoknál mindenki fél, 5-6 alkalom után ez átmegy szorongásba, később az is elmúlik. Sokan az adrenalin miatt ugranak, ami mindig elönti az embert. Amikor kinyílik az ernyő, azt mindenki élvezi, de a gépelhagyás ijesztő.  1000-1500 embert képeztem eddig, ebből talán csak kettő volt, aki végül nem ugrott. Fent nyugalom van, nincs zavaró tényező, ez olyan állapotot idéz elő, hogy amint az ember földet ér, azonnal újra ugrani akar. De hát, ez anyagilag elég megterhelő.

zreserve2

Mint Géczi kifejtette, egy ugrás 10-12 ezer forint a repülőgép üzemeltetőknél. Felszerelést lehet tőlünk bérelni, ugrásonként 2 ezer forint, ez utóbbi már nem nyomja meg lényegesen a költségeket. Az egyesületi vezetőnek nagy bánta, hogy az anyagiak miatt egyre kevesebb ejtőernyős van.


– Kétezer volt a rendszerváltás előtt, utána 1000-1500, most szerintem kb. 3-400 van regisztrálva Magyarországon. A ferihegyi légtér miatt Budapest területén már egyáltalán nem lehet ejtőernyőzni, ezért vidéki repterekre kell eljárnunk, ez is plusz költség.

amsziget2

A klubba bárki jelentkezhet, kedden délutánonként Jánosék a klubhelységben várják az érdeklődőket, de kerületi eseményekre, iskolákba is járnak bemutatót tartani, terveik szerint az idős klubokban pedig filmvetítéseket fognak tartani.

csocsoszigetjo2

Tanulni csak a legjobbaktól érdemes – tartja a mondás, ezért a kezdő ejtőernyősök jól járnak Géczi Jánossal.

– 1975-ben kezdtem ejtőernyőzni. A katonaságnál is ezt csináltam, majd versenyszerűen folytattam. Később magam is válogatott lettem, világbajnokságon is voltam formációs ugrásban. 1980 óta vagyok ennek a klubnak a vezetője. Sokáig mi adtuk a válogatott 50 százalékát.

Kapcsolódó Cikkek