EUR: 338,26 Ft
CHF: 318,64 Ft
2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Budapest XXI.kerület

Akár adsz, akár veszel, mindenképpen jó teszel!

Ami az egyiknek felesleges, az a másiknak megkönnyíti az életét. Az adományboltban nincs olyan, ami ne találna gazdára, legyen szó tévéről, bútorról, ruháról, vagy éppen porcelán csecsebecséről.

Cseriti adománybolt Csepel

Csepelen is nyílt egy Cseriti adománybolt, amely társadalmi vállalkozásként segíti azokat, akik szeretnének megszabadulni felesleges holmijaiktól, és akiknek nincs pénzük új dolgokat vásárolni. Az angolszász országokban már évtizedek óta működnek ilyenek, hazánkban még csak most kezd kialakulni ennek a kultúrája.


Nagyon pozitívan fogadták a magyarok. 2011 áprilisában nyitottuk meg az első boltunkat, előtte az országban csak egy adománybolt volt – mesélte Sáhy Gábor a Cseriti Szociális Szövetkezet vezetője, aki szerint egyre többen értik, milyen jó lehetőség úgy megszabadulni a felesleges holmiktól, hogy közben több lépcsőben segítenek.Sáhy Gábor3

Az adománybolt hálózatnak hármas célrendszere van. A legtöbb pozícióban a munkaerőpiacon hátrányos helyzetűeket foglalkoztatunk, legyen szó ötven év felettiről, GYES-ről visszatérő kismamáról, vagy tartós munkanélküliről. A második cél a szociális vásárlás lehetőségének megteremtése. A rászorultak mélyen a piaci ár alatt tudnak beszerezni dolgokat, nagyon fontos elem, hogy nem adományokat adunk ingyen. Azzal viszont, hogy pénzt adnak az áruért, átélhetik a válogatás, vásárlás élményét, megmarad az önbecsülésük – magyarázta Sáhy Gábor, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy igaz az a mondás, hogy aminek nincs ára, értéke sincs. A harmadik cél pedig a környezetvédelem, hiszen csak az ő boltjaikban több száz tonna olyan áru van, ami ha nem hozzájuk kerül, akkor a szeméttelepre.


Cseriti adománybolt Csepel

A csepeli üzletben minden van, játék, ruha, bútor, több konyhányi felszerelés, könyvek, díszek, csecsebecsék. Kereslet mindenre akad, ezért szívesen fogadnak minden adományt is, hiszen a bolt dolgozói tudják: itt minden gazdára lel.

– Van, akinek nem az a fontos, hogy minél nagyobb lapos tévéje legyen, hanem hogy egyáltalán legyen. Egy 72 cm-es tévét itt 8-10 ezer forint körüli összegért meg lehet vásárolni. A bútorvásárlás is rendesen megterheli egy család pénztárcáját, nálunk akár egy egész lakást be lehet rendezni megfizethető áron – sorolta Gábor. A szervezet a bevételt az önfenntartáson túlmenően a rendszer és a hálózat fejlesztésére fordítják, az adománybolt kultúra magyarországi elterjedését segítik elő!

 

A bolt megnyitását egyébként a csepeli önkormányzat is támogatta az üzlethelyiség megtalálásával.

Kapcsolódó Cikkek

  • Rollereznél? Engedély kell!

    Rollereznél? Engedély kell!

    Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

  • Ciao, Giro!

    Ciao, Giro!

    Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.