2020. február 17., hétfő
Donát

Tech

Alternatív energiaforrások az év legnagyobb hadgyakorlatán

A NATO történetében először úgynevezett smart energy is megjelent a magyarországi CL15 elnevezésű nemzetközi hadgyakorlaton. Civil társaságok segítségével a gyakorlat során az elektromos ellátást alternatív energiaforrásokkal is biztosítják – mondta Pogácsás Imre, a Honvéd Vezérkar logisztikai főnöke az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

A június 26-ig tartó, NATO-tagországok és -partnerállamok logisztikusainak ez évi legnagyobb, Capable Logistician 2015 (CL15) elnevezésű gyakorlatán 32 nemzet, több mint 1700 hazai és külföldi katona mintegy hatszáz eszközzel vesz részt a Bakony Harckiképző Központ gyakorlóterein.


A gyakorlat múlt hétvégi ünnepélyes megnyitóján Fucsku Sándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság vezetője a CL15 lényegét úgy foglalta össze: “a legfontosabb cél, hogy közösen tudjunk gyakorolni azokkal a szövetséges nemzetekkel és partnerországokkal, akikkel a műveleti szerepvállalásokban is szorosan együttműködünk”.

Jan Husák ezredes, a gyakorlat igazgatója azt is kiemelte: a katonai alakulatok együttműködésén túl a Capable Logistician azért is különleges, mert civil cégek bevonásával hajtják végre a különböző logisztikai feladatokat.

Pogácsás Imre a gyakorlat kezdetén azt mondta: ilyen méretű logisztikai gyakorlatot legutóbb 2003-ban tartottak a Magyar Honvédségben (MH). Ezen kívül 2013-ban a Többnemzeti Logisztikai Központ hasonló gyakorlatán vettek részt magyar katonák Prágában. Akkor csak két-három országgal dolgoztak együtt, ezért a mostani hazai gyakorlat minden szempontból hatalmas megméretés a logisztikusok számára.

A Honvéd Vezérkar logisztikai főnöke pénteken az M1 aktuális csatornán elmondta: a gyakorlatot a prágai székhelyű Többnemzeti Logisztikai Koordinációs Központ szervezi, Magyarország a befogadó nemzeti támogatást adja.

Kapcsolódó Cikkek