2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Külföld

Amerika a franciákat is lehallgatta

Jacques Chirac és Nicolas Sarkozy korábbi, valamint Francois Hollande jelenlegi francia elnök után is kémkedett az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) – írta a WikiLeaks kiszivárogtató portál birtokába került dokumentumokra hivatkozva a Libération francia lap honlapján kedden.

A Libération a WikiLeaks által megszerzett bizalmas hírszerzési jelentésekre hivatkozva azt írta, hogy az amerikai ügynökség 2006 és 2012. május 22. között hallgatta le a francia államfőket. Hollande 2012. május 15-én – tehát egy héttel a WikiLeaks birtokába került legfrissebb dokumentum megszületése után – vette át az elnöki posztot Sarkozytől.

A WikiLeaks szerint az államfőkön kívül miniszterek, kormánytisztviselők, illetve Franciaország amerikai nagykövetének kommunikációját is lehallgatta az NSA. A kiszivárogtatott bizalmas iratok között van több, a francia kormánytisztviselők közti, lehallgatott beszélgetésekről szóló összefoglaló is, amelyek egyebek mellett a világgazdasági válságról, Görögország eurózónából való esetleges kilépéséről, illetve a Hollande-kormány és a német kabinet közti viszonyról szólnak. A WikiLeaks birtokába jutott egyik titkos dokumentum az Élyseé-palota több tisztviselőjének telefonszámát, köztük az államfő közvetlen mobilszámát is tartalmazza.


Az Elysée-palota az AFP francia hírügynökség érdeklődésére egyelőre nem kommentálta a jelentést. A WikiLeaks szóvivője azt mondta, biztosak az iratok hitelességében.

Korábban az Edward Snowden informatikus által kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozva a német média arról számolt be, hogy az amerikai ügynökség Angela Merkel német kancellár mobiltelefonját is lehallgatta, ami komoly feszültséget okozott a két szövetséges ország kapcsolatában.


Ugyanakkor Merkelnek és kabinetjének kellemetlen perceket – és számottevő népszerűségvesztést – okozott, hogy később kiderült: az NSA a német titkosszolgálat közreműködésével kémkedett európai célpontok után.

Kapcsolódó Cikkek