EUR: 335,79 Ft
CHF: 315,55 Ft
2020. február 17., hétfő
Donát

Életmód

Orgazmustörténelem: A hisztériától a tabudöntögetésig

orgazmusMa már számos női magazin, internetes oldal és szakember foglalkozik a szexualitással, azon belül is a nők szerepével, a női orgazmussal. Nem is olyan régen azonban mindez nemhogy tabunak, de betegségnek számított, és tényként kezelték, hogy a nők számára nem örömforrás a testi kapcsolat.

Sokáig úgy hitték, orgazmusa csak a férfiaknak lehet. Jó házból való úrilány eltitkolta a kielégülést, ha pedig férje mégis rajtacsípte, azonnal orvoshoz cipelte mondván: kitört az asszonyon a hisztéria. Az 1800-as években a felvilágosultabb orvosok altáji masszázzsal kezelték a “kórt”.  A bizarr rítust egy bába, vagy maga a doktor végezte el. Aztán jött az ipari forradalom, amikor a gőzhajtású mozdonyok mellett megjelentek a gőzhajtású vibrátorok is. Ezt a fura szerkezeteket használhattak arra, hogy megszüntessék a felgyülemlett feszültséget. Volt, akinek orvos írta fel.


Míg Európában a szexualitás sötét középkorát élték még néhány évszázada is, az indiai kultúrában már jóval az európai szexuális forradalom előtt természetesnek tekintették a testi örömszerzést.  Gondoljunk csak a Káma szutrára, ami  kijelenti, hogy a férfiaknak a saját gyönyöreiket a nő élvezete alá kell rendelniük. A 20. század első felében végül felismerték, hogy a női orgazmus kulcsa a csikló, és a vagina elülső falában felfedezték a G-pontot. A XXI. századi tudósok már sorra kutatják is az orgazmus titkait, többek között azt, hogy az agyi tevékenységek és a testi stimulációk mennyiben járulnak hozzá a kielégüléshez. Egy kísérlet során például a nők nem érhettek magukhoz, csak koncentrálhattak a kielégülésre. A tesztcsoport többsége érintés nélkül is átélte az orgazmust.

Tények kontra tévhitek:


– Egy jó orgazmus akár 10 percre is megszüntetheti a fájdalmat, éppen ezért a fejfájás nem lehet reális kifogás.

– A kielégülés ugyanazon részét stimulálja az agynak, mint amire a  kábítószerek is hatást gyakorolnak.

– Nem csak a férfiaknak vannak nedves álmaik, a nők is gyakran élnek át orgazmust alvást közben.

– Az orgazmus világrekordere egy nő, aki 1 óra alatt 163-szor elégült ki. A férfiteljesítmény egy kicsit alul marad: ugyanennyi idő alatt 16-szor sikerült eljutnia a csúcsra az erősebbik nem rekorderének.

Kapcsolódó Cikkek

 • Fahidi Éva: Mindent el kell követni, hogy az ember éljen!

  Fahidi Éva: Mindent el kell követni, hogy az ember éljen!

  Anne Frank híres író szeretett volna lenni, a kamaszlány történte aztán a történelem borzalmas eseményei miatt memento lett, de ugyanakkor a töretlen remény regénye is. Az Operettszínház Anne Frank naplója monooperáját Süle Dalma adja elő, az est második felében a nézők A képfaragó című darabot tekinthetik meg.

 • Pihenjen, amennyit tud!

  Pihenjen, amennyit tud!

  Sokan vannak, akik reggelre fáradtan ébrednek, pedig amikor aludni tértek, minden rendben volt.

 • Sótlanul vagy sósan a jó?

  Sótlanul vagy sósan a jó?

  Nem tudni pontosan, hogy mikor került be az ételekbe az első só, az mindenesetre már tisztázódott – a régészeti kutatásoknak köszönhetően -, hogy az ősember nemigen foglalkozott azzal, hogy így ízesítse zsákmányát.