EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 22., szombat
Gerzson

Külföld

Ámokfutó ölt Ausztriában

Terepjáróval száguldozott és járókelők közé hajtott szombaton az ausztriai Graz belvárosában egy 26 éves férfi, aminek következtében legalább hárman meghaltak és 34-en megsérültek, közöttük három gyermek.

Graz, 2015. június 20. Mentők érkeznek Graz belvárosába 2015. június 20-án, miután egy ámokfutó terepjárójával a gyalogosok közé hajtott, majd késsel rájuk támadt. Az elkövető három embert megölt, több mint harmincat megsebesített. A férfit a rendőrök őrizetbe vették. (MTI/EPA/Elmar Gubisch)

Graz, 2015. június 20.
Mentők érkeznek Graz belvárosába 2015. június 20-án, miután egy ámokfutó terepjárójával a gyalogosok közé hajtott, majd késsel rájuk támadt. Az elkövető három embert megölt, több mint harmincat megsebesített. A férfit a rendőrök őrizetbe vették. (MTI/EPA/Elmar Gubisch)

A halálos áldozatok egyike egy négyéves kisfiú. Rajta kívül életét vesztette egy 28 éves férfi, valamint egy 25 éves nő.


Hat felnőtt állapota szombat este továbbra is válságos volt, közülük néhányan épp műtéten estek át. Korábban Hermann Schützenhöfer stájerországi tartományi kormányfő azt mondta, a sérültek közül tizenegy beteg élete forog veszélyben.

A késsel felfegyverkezett elkövetőt őrizetbe vették a hatóságok. Tettét valószínűleg egyedül hajtotta végre.


Josef Klamminger, stájerországi rendőrfőkapitány kizárta a politikai, a vallási és egyéb szélsőséges indíték vagy a terrorizmus lehetőségét. Az első információk alapján a férfinak családi problémákra visszavezethető pszichózisa lehet, vagyis elveszíthette a kapcsolatot a valósággal.

Egy szombaton késő délután megtartott sajtótájékoztatón Klamminger azt mondta, a Graz környékén élő, boszniai származású, osztrák állampolgár gépjárművezető már korábban is tanúsított “erőszakos viselkedést”. A házas, kétgyerekes férfit május 28-án házastársi erőszak miatt utasították ki otthonából.

Szemtanúk szerint az ámokfutó 100 kilométeres óránkénti sebességgel száguldozott a Graz belvárosában fekvő Herrengasse nevű, nyüzsgő, kávézókkal szegélyezett utcában. Egy szemtanú az osztrák közszolgálati médiának (ORF) azt mondta, a sofőr néhány gyalogost úgy ütött el, hogy azok nekicsapódtak a szélvédőnek, átrepültek a járművön, majd a hátsó részén értek földet.

Egy másik szemtanú azt mondta, először lövöldözésre gyanakodott, mert az autó több karosszéket is magával sodort, s az ütközéseknél csattanó hangok keletkeztek.

Az ORF szerint az ámokfutó válogatás nélkül hajtott neki járókelőknek.

A Der Standard című osztrák napilap úgy tudja, hogy a terepjáró sofőrje először az ugyancsak zsúfolt Kaiser Josef téren ütött el egy biciklist, majd a grazi Opera kávézója környékén támadt gyalogosokra, mielőtt végigszáguldott volna a Hamerlinggassén, utána pedig a Herrengassén.

Kurt Kemeter grazi rendőrfőnök a Kleinen Zeitung című osztrák lapnak úgy nyilatkozott, hogy a terepjáró vezetője ezt követően kiszállt autójából, és késével támadt a gyalogosokra.

Siegfried Nagl, Graz polgármestere a Der Standardnak azt mondta, ő is szemtanúja volt, amikor az ámokfutó elütött egy asszonyt.

Az utcákon pánik tört ki, az emberek az épületekbe menekültek az ámokfutó elől. A rendőrség lezárta a grazi belvárost, és kiürítették a város főterét is. A történtek miatt a Herrengasse utcában több üzlet bezárt.

A helyszínre hatvan mentőautó érkezett ki, és az osztrák autóklub négy helikoptert küldött Grazba, hogy a sérülteket mielőbb kórházba szállíthassák.

Szombat este közel ötszáz ember részvételével az áldozatokra emlékeztek a grazi plébániatemplomban, amely közvetlenül a Herrengassén található. A város főterén együttérzésük kifejezésére a helyiek virágokat helyeztek el és gyertyákat gyújtottak.

Kapcsolódó Cikkek