EUR: 335,46 Ft
CHF: 315,33 Ft
2020. február 16., vasárnap
Julianna, Lilla

Budapest IX.kerület

Attila, a Gát utca 3-ból

P1010545„Érdeklődők számára ideírom: 1905-ben születtem Budapesten, a Ferencvárosban” – írta 1934-ben József Attila. Egykori szülőházában emlékhely nyílt, amely interaktív módon igyekszik megmutatni – nem azt hogy mit gondolt a költő, – hanem hogyan élt.
P1010550

József Attila 1905. április 11-én született a Gát utca 3-as számú házban.


– Az első emelet valamelyik lakásában, de nem tudjuk pontosan, hogy melyikben – magyarázza Losonczy Attila, miközben bekísér a földszinti Emlékhelyre. – A kis Attila 3-4 hónapos korában a József család már tovább is költözött a Gát utca 8-ba, majd a Gát utca 24-be, és még számos ferencvárosi címet sorolhatnék – mesélte a művelődésszervező. Miután az édesapa elhagyta őket, egyre olcsóbb bérleményekbe költöztek, az édesanya keményen dolgozott, de így sem tudta gyermekeit eltartani.

P1010552

 

A szegénység bizonyítékai többször előkerülnek a tárlaton. Láthatunk egy kis házbelsőt, egy korabeli bérlakás modelljét, ilyen 25 négyzetméteresben lakott szüleivel és két nővérével József Attila.P1010531


 

 

 

 

 

 

Egy vitrinben, kopott, fehér hintaló áll.
P1010533– József Attilának is volt egy ilyenje, amit saját bevallása szerint eltüzeltek, mert tűzifára sem tellett.

A költőnek később sem sikerült tárgyakat gyűjteni. –Nagyon kevés tárgy maradt fenn utána, mindössze a cigaretta- és a levéltárcája, zsebórája és az írógépe, amit Balatonszárszón őriznek. Soha nem volt saját lakása, bútora, önerőből nem tudta magát fenntartani, mindig támogatókra szorult – magyarázza Losonczy Attila, miközben körbevezet. A falakon fotók, idézetek, születési anyakönyvi kivonat, igazolványok, valamint kéziratok. József Attilának nem voltak szép noteszai, ha pedig jött az ihlet, oda írta, ahova tudott. Erről tanúskodik az a fecni, melyen nagybetűkkel ez szerepel: „Vegyél cérnát”, fölötte pedig egy versrészlet.P1010543

 

 

A művelődésszervező hangsúlyozza, interaktív kiállításra törekedtek. Az egyik falon érintőképernyős monitor, az 1900-as évekből való Ferencváros térképpel, ha egy-egy pontot megérintünk, József Jolán emlékezéseit olvashatjuk és művészettörténeti tájékoztatót.

 

A terem közepén egy időspirál áll, egy stilizált farönkkel, aminek évgyűrűit megérintve a képernyőn megjelenik József Attila akkori életének minden fennmaradt dokumentuma, láthatunk családi fotókat, és a költő összes szerelmét is megszemlélhetjük. Kifelé menet a múzeum biztonsági őre, János elárulja, neki Vágó Márta a legszimpatikusabb, szerinte a költőnek talán nem alakult volna olyan tragikusan az élete, ha képes megállapodni a hölgy mellett.

Beszélgetünk még „Attiláról”, itt, a Gát utca 3-ban valahogy közel érezzük magunkhoz.

P1010532

Kapcsolódó Cikkek

  • Rollereznél? Engedély kell!

    Rollereznél? Engedély kell!

    Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

  • Ciao, Giro!

    Ciao, Giro!

    Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.