2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Sport

Besenyei Péter új repülővel versenyez a budapesti Red Bull Air Race-n

Hat év szünet után július 4-5-én tér vissza Budapestre a Red Bull Air Race világbajnokság. Besenyei Péter, a sorozat egyik megálmodója és világbajnoka elmondta, a magyar fővárosban már az új repülőjével állt rajthoz.

Bessenyei Péter Hungaroring 30 sajtótájékoztató  (Fotó: Máté Krisztián)

Bessenyei Péter nemcsak a repülő botkormányát kezeli jól: a Forma 1-es Magyar Nagydíj sajtótájékoztatóján az autós szimulátort is kipróbálta (Fotó: Máté Krisztián)

– Nem nagy bátorság kijelenteni, hogy a szurkolók mellett a versenyzők is nagyon szeretik a budapesti futamot – mondta a Lokálnak Besenyei Péter. – Több visszajelzés is érkezett hozzám arról,  már alig várják, hogy a magyar fővárosba jöhessenek. Nem mellesleg ez a verseny óriási országimázs növelő is, hiszen bárhol jártam a világban, az ott lakó magyarok szinte könnyes szemmel mesélték nekem, hogy végre a saját tévéjükön élő adásban láthatták a Parlamentet és a csodás budapesti látképet.


Besenyei Péter elárulta, a budapesti versenyen debütál új, amerikai repülőgépe is.
– Az elmúlt két évben egy új, magyar fejlesztésű repülővel versenyeztem. Óriási büszkeséggel töltött ez el, hiszen hatvan év elteltével ez volt első, Magyarországon épült gép. Ám csodák nincsenek, két év alatt nem lehet hatvan év lemaradást behozni. Nagyon szép gép volt, sőt, az egyetlen európai gép volt a versenyeken, és bár soha nem lettem vele utolsó, nem volt egy nyerő gép. Így az év elején egyeztettem a Red Bullal, és Budapesten már egy új, amerikai géppel repülök majd.

Doromby Zoltán versenyigazgató elmondta, nagy kihívás a verseny megszervezése.
– Ez a verseny lesz 2015 legnagyobb magyarországi szabadtéri rendezvénye, ahol a legfontosabb szempont, hogy biztonságosan tudjuk kezelni az érdeklődő tömeget  – mondta Doromby . – Mind a két rakparton lehet majd nézni a versenyt, ez viszont azzal jár, hogy 10 napig építjük majd a helyszínt. Nem kevesebb, mint 10 kilométer kordont állítunk fel, több 100 kamionnal hozzuk majd a felszerelést, a verseny alatt pedig majd kétezren biztosítják a rendezvényt. A Lánchíd és a Margit-híd közötti rész város lesz a városban.


Kapcsolódó Cikkek