2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Életmód X.kerület

Biztonságos bringázásra hajtanak

bringaA BringaAkadémia program célja, hogy kicsiket és nagyokat egyaránt biztonságos kerékpáros közlekedésre tanítson. Nem elég ismerni a KRESZ-szabályokat, aki részt akar venni a közlekedésben, annak akkor is stabilan kell ülnie a biciklin, ha csak egy kézzel fogja a kormányt.

A Kőbányai Sportligetben van egy elkerített, nagyjából egyhektáros terület, a BringaPark, ahol a Kőbányai Torna Club és a Vuelta Sportiroda működik.


– Az elmúlt két évben kialakítottunk itt egy kerékpáros pályát, valamint egy pumpapályát, amit bárki használhat. Utóbbi egy ovális, kisebb-nagyobb földbuckákból kialakított terep, ami különböző kerékpáros képességek fejlesztésére szolgál. Emellett a gyakorlottabbaknak építettünk egy dirt pályát is, ugratókkal. Itt van a BringaAkadémia központja is: oktatótermünkben tanfolyamokat és továbbképzéseket tartunk gyerekeknek és felnőtteknek – tájékoztatott Abelovszky Tamás. A társaság célja, hogy minél több gyermek számára elérhető legyen egy szakmailag megfelelően megalapozott, a résztvevők számára játékos tanulást biztosító kerékpáros közlekedésbiztonsági oktatási program.

_RO_9423

Az ideérkezőknek elméleti-, és gyakorlati oktatást egyaránt nyújtanak.


– Az alapokkal mindenki tisztában van, hogy például meg kell állni a piros lámpánál, de azért a legtöbb embernél vannak szabályismereti hiányosságok. Az egymásra való odafigyelés hiánya a másik nagy gond a közlekedésben: kis odafigyeléssel sok konfliktus elkerülhető lenne. A programban a gyerekeknek sok olyan csoportos feladatuk van, amelynek során igyekszünk ezt a képességet is fejleszteni – magyarázta a programvezető. – Sok szülő úgy gondolja, ha a gyerek 30 métert tud egyenesen gurulni, miután elengedték a seprűnyelet, akkor már tud kerékpározni. De ez nem igaz! Például amikor egy karjelzés során el kell engedni az egyik kézzel a kormányt, akkor máris bizonytalanná válnak a gyerekek, de ez a felnőttekről is elmondható.

A program elsősorban a gyerekeknek szól, azon belül is elsősorban a 9-12 éves korosztálynak, de felnőtteknek is tartanak egyéni foglalkozásokat. – A legidősebb tanítványunk egy 60-as hölgy volt, aki nem tudott biciklizni, de szeretett volna megtanulni.

A Vuelta Sportiroda BringaAkadémia néven egy általános iskolai kerettantervet is kidolgozott, szakkör formájában már számos iskolában tartottak oktatásokat, emellett pedagógusoknak is szerveznek akkreditált képzéseket, ahol felkészítik a tanárokat iskolai foglalkozásokra, táboroztatásra, kerékpáros kirándulások sikeres levezetésére.

bringa

A csapat a legtöbb kőbányai rendezvényen szervez játékos foglalkozásokat a gyerekeknek, nyáron pedig napközis táborba várják a kerekezni vágyó általános iskolásokat.

Kapcsolódó Cikkek