2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Budapest

Budapestre látogat a sztárépítész

Jövő héten érkezik Budapestre egyeztetésre a Magyar Zene Házának győztes terveit elkészítő Fudzsimoto Szu japán építész – mondta el Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Hozzátette: 2014-ben a rangos The Wall Street Journal Fudzsimoto Szut az év legkreatívabb építészének kiáltotta ki. Mint fogalmazott, a japán építész fantasztikus, zene ihlette épületet tervezett, amelynek “nem csupán a külseje, de a belső tartalma is egészen különleges lesz”.


Baán László elmondta azt is, hogy az épület tervein régóta dolgozik egy munkabizottság, amelynek vezetője Batta András, a Zeneakadémia volt rektora, de tagja Gőz László, a BMC igazgatója és Dubrovay László zeneszerző is.

A miniszteri biztos szerint olyan hiánypótló intézmény fog létrejönni, amely a zene egészét, a hangok világát fogja közelebb hozni az emberekhez, emellett meg fogja tudni mutatni, hogy “milyen különleges dolog a zene, és milyen különleges a magyar zenetörténet”.


Hozzátette: miközben ma a zene az a művészeti ág, amelyről a magyarok leginkább ismertek a világban, jelenleg egyetlen meglévő intézmény sem ad helyet átfogó zenetörténeti kiállításnak Magyarországon. A Magyar Zene Házában azonban a látogatók játékos és interaktív módon tudhatnak meg majd többet a témáról csakúgy, mint magáról a zenéről is.

Baán László kitért arra is, hogy a Magyar Zene Háza a Hungexpo régi épületeinek a helyén fog állni. A nagyjából kör alakú üvegpavilont egy lebegő, felhőszerű és termeket is magába foglaló tető fedi majd, valamint a térszint alá is több kiállítótermet és kisebb koncerttermet terveznek. Az épületnek lesz egy elhúzható fala, ahol jó idő esetén egy amfiteátrum-szerű külső arénában élvezhetik a látogatók a koncerteket.

A szerződés megkötése után az év végén indulnak a bontások a Hungexpo területén, az építkezés – mint ahogy a többi Liget Budapest projekthez tartozó múzeumépület esetén is – 2016 első felében indul. Az új épületeket 2018 tavaszán tervezik átadni a közönségnek – hangsúlyozta Baán László.

MTI Fotó: Sou Fujimoto Architects)

Kapcsolódó Cikkek

  • Rollereznél? Engedély kell!

    Rollereznél? Engedély kell!

    Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

  • Ciao, Giro!

    Ciao, Giro!

    Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.