EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,35 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Budapest I.kerület

Csavard be, mint Csaba atya!

Fejes Csaba káplánFejes Csaba, a Budavári Nagyboldogasszony Templom, azaz ahogy a köznyelvben emlegetik, a Mátyás Templom káplánja. A fiatal pap nemcsak lelkipásztori tevékenysége miatt ismert, de tagja a katolikus papok válogatottjának, részt vesz az egyházközség csapatában a kerület hagyományos egyházi foci tornáján, és szombatonként a Vérmezőn rúgja a labdát az ifjúsággal.

– Mielőtt papnak mentem, fociztam a Fradi utánpótlás csapatában. Aztán a papneveldének is volt focicsapata, ebben is játszottam. Gyulán volt egy bajnokság, amin részt vettem, itt szóltak, hogy mehetnék a katolikus papok válogatottjába – mesélte focis pályafutásának kezdetét Csaba atya. A fiatal paptól azt is megtudtuk, a legutóbbi Európa bajnokságon 16 csapat közül a hatodik lett a magyar katolikus papok válogatottja. A nyár eleji kerületi egyházi labdarúgó tornán pedig a harmadik helyen végzett a Budavári Mátyás templom csapata. A barátságos bajnokság előtt Fejes Csaba vezetésével együtt mondták el a csapatok a Miatyánkot, és ha meccs közben valaki véletlenül káromkodott, azért 2 perc kiállítás járt.


Arra a kérdésre, hogyan és mikor jut idő a kápláni teendők mellett az edzésekre, Csaba atya azt mondja, nem nagyon van lehetőség, de azért igyekszik beépíteni a mozgást a saját életébe és a rábízottakéba is.

– Külön edzeni nincs idő, de próbálom beleszorítani a rendszeres mozgást a magam feladatai közé, és a híveknek is felkínálom ezt. Van a Vérmezőn egy bekerített focipálya, oda szoktunk lemenni szombat délelőttönként. Általában péntek este megy az email, hogy holnap foci, aki ráér, jöjjön. És jönnek a fiatalok. Ez spontán szerveződik, kötetlen együttlét és rengeteg közös élménnyel ajándékoz meg mindnyájunkat. A mozgás öröme, a játék is egy lehetőség a közösségformálásra, az egymásra figyelésre, a cselekvő szeretet gyakorlására. Jól megfér egymással a foci és a lelki gondozás, mert a test és lélek egysége nagyon fontos.


Fejes Csaba fejes előtt

Fejes Csaba káplán atya (Mátyás templom)

Fejes Csaba káplán atya (Mátyás templom)

Kapcsolódó Cikkek

  • Rollereznél? Engedély kell!

    Rollereznél? Engedély kell!

    Terézváros haragszik a turistákra. Január 1-jétől a szállásadók kötelezettségeit növelték, most pedig a rollereket bérlőkre szálltak rá.

  • Ciao, Giro!

    Ciao, Giro!

    Először rendezi Magyarország a Giro d’Italia országúti kerékpáros verseny néhány szakaszát. A rajt Budapesten lesz, a 100 napos visszaszámlálás január 30-án kezdődött meg: ezért öltözött rózsaszínbe jó néhány épület a fővárosban.