EUR: 337,21 Ft
CHF: 317,84 Ft
2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Egyéb II.kerület

Csúcs ez a Gyermekvasút

Guinness rekord a budai Gyermekvasút! Az ezt tanúsító emléktáblát a tanév végén, az idei gyermekvasutasok avatási ünnepségén helyezték el a Hűvösvölgyi végállomáson. Nem csoda, hogy rekorder lett, óriási apparátussal dolgozik a vasút. Mint a Lokál megtudta, jelenleg 500 kis vasutas teljesít itt szolgálatot, szeptembertől pedig várhatóan 550-en lesznek.

Máv Gyermekvasút avatás

– Jelenleg az aktív gyermekvasutasok létszáma 500 fő. Az avatás után a június közepe és augusztus vége közötti időszakban ez a szám látványosan megugrik, hiszen bekerülnek a rendszerbe a júniusban vizsgázott gyerekek is – mesélte Váczi Viktor, a MÁV Kommunikációs Igazgatóságának munkatársa. – Augusztus végén viszont elballagnak az idén nyolcadikosok. Szeptembertől a várható létszám 550 körül lesz. A nyári szünetben minden gyerek kéthetes táborozáson vesz részt, ugyancsak Hűvösvölgyben, ilyenkor egy szolgálatos napot két olyan nap követ, amikor szabadidős programokat szerveznek az ifi vezetők – mesélte a szakember, akitől azt is megtudtuk, a gyerekvasutasok is szolgálati beosztásban dolgoznak, akár a nagyok.


– A gyerekeket 15 csoportba osztjuk és egy-egy diákra minden 15. napon, a téli időszakban (a hétfői üzemszünetek miatt) minden 17. napon kerül sor. Ez a rend a tanév alatt van így. Egy szolgálat reggel 7-től 19 óráig tart. Reggel a Gyermekvasutas Otthonban, Hűvösvölgyben kezdődik a nap: átöltözés, reggeli, rövid szakmai oktatás az aktuális témákból, menetelés. Zászlófelvonás után mennek fel, 9 óra körül a szolgálatos vonattal az állomásokra. Délután 17 óra körül érkeznek vissza a vonalról Hűvösvölgybe, aztán zászlólevonás, átöltözés, vacsora és valamilyen játékos foglalkozás következik a nap levezetéseképpen.Máv Gyermekvasút avatás

A műszak tehát nem könnyű, de nem is akárkiből válhat gyermekvasutas. A jelentkező nebulónak legalább 4-es tanulmányi átlagot kell produkálnia, és persze orvosi alkalmassági és szülői hozzájárulás szükséges. Akár a tanfolyam idején, akár már a szolgálatok idején pótolni kell a Gyermekvasúton végzett tevékenység miatti iskolai hiányzásokat, ezért kell a jó tanulmányi eredmény és persze sok szorgalom is. Minden tanévben két tanfolyam indul. Az októberire 5. és 6. osztályosok, a februárira már negyedikesek jelentkezését is várják. Jelentkező pedig van bőven.


 

 

Máv Gyermekvasút avatásA budai hegyvidék kirándulóhelyeit köti össze

A Gyermekvasút, azaz a 7-es számú vasútvonal, egykori Úttörővasút keskeny nyomtávú vasút, Budapest egyik közlekedési látványossága a város II. és XII. kerületében. Érdekessége, hogy a szolgálatot gyermekek látják el felnőttek felügyelete mellett. A budai hegyvidék kirándulóhelyeit összekötő kisvasút. 11,7018 kilométeres vonala Széchenyi-hegytől Hűvösvölgyig tart. Út közben érinti a Normafát, Csillebércet, János-hegyet és a Szépjuhásznét. A budai hegyvidék kilátói, erdei játszóterei, kegyhelyei és más érdekes pontjai az állomások és megállóhelyek közelében fekszenek.

Kapcsolódó Cikkek