Az egészséges étrend hívei és a cukorbetegek a növényi alapú édesítőszerekre esküsznek, sokaknak számára azonban még mindig misztikus jelentésű a xilit és a sztívia. Nézzük, mi is az a két “csodaszer”, ami kiűzte a modern konyhákból a cukrot.
A nyírfacukor vagy másik nevén a xilit egy, a természetben is előforduló cukoralkohol, ami megtalálható a legtöbb növényi anyagban, így a zöldségekben és a gyümölcsökben is. Régen a nyírfacukrot magából a nyírfa édes rostjaiból állították elő, innen az elnevezés. Ma már széles körben használják, mint a cukrot helyettesítő cukormentes anyagot. Sokat tehetünk az egészségünkért, ha a finomított fehér cukrot kicseréljük xilitre a konyhánkban.
A jázminkapóca vagy más nevén sztívia édesfű vagy édes levél a őszirózsafélék családjába tartozó évelő növény, mely Dél-Amerikában őshonos és édes leveléről nevezetes fűszer és gyógynövény. A guarani indiánok már több száz évvel ezelőtt a növényből nyert folyadékot alkalmazták a sebek gyors gyógyítására, mert segít megakadályozni a hegesedést. A növény kivonatait (port, szirupot, tablettát, szirupot) és a szárított tealeveleket a világ minden táján széles körben használják édesítésre.Kalória-és szénhidrátmentes, sütésnél-főzésnél 198 fokig megtartja az édes ízét.