EUR: 336,78 Ft
CHF: 317,35 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Külföld

Donald Trump amerikai elnök akar lenni

Donald Trump New York-i ingatlanfejlesztő és televíziós személyiség kedden a keleti parti nagyváros róla elnevezett 68 szintes toronyházában jelentette be, hogy beszáll a Republikánus Párt hivatalos elnökjelöltségéért folytatott küzdelembe.

A 69 éves Trump 1988 óta öt alkalommal lebegtette meg annak lehetőségét, hogy elnökjelölt-aspiráns lesz, míg végre rászánta magát a döntésre. A politikussá vált milliárdos abban bízik, hogy a valógságshow-k és a nagyszabású beruházások révén felépített ismertsége révén ki tud tűnni republikánus vetélytársainak népes mezőnyéből.

“Én leszek a legnagyobb munkahely-teremtő elnök, akit Isten valaha is megteremtett” – hangoztatta egyebek között Trump.


Az aspiráns azt ígérte, hogy ismét naggyá teszi Amerikát. Kilátásba helyezte, hogy hazatelepíti a munkahelyeket Mexikóból és Kínából, Szaúd-Arábiát pedig fizetésre bírja. Arról beszélt, hogy falat húzatna fel az amerikai-mexikói határon.

“Nincs szükségem senki pénzére, nem használok majd lobbista-pénzeket. A sajátomat fogom használni. Gazdag vagyok, nagyon gazdag, igazán gazdag. A lobbistáknak zéró esélyük van arra, hogy befolyásoljanak” – mondta Donald Trump, aki több vetélytársáról lekicsinylően nyilatkozott.


Közölte, hogy személyes vagyona csaknem 9 milliárd dollár, és hogy ilyen sikeres ember még sohasem pályázott az Egyesült Államok elnöki címére.

“Az amerikai álom szomorú módon halott” – jelentette ki és megfogadta, hogy fel fogja azt támasztani.

Több közvélemény-kutatás szerint Trump 3-5 százalékos táborral rendelkezik. Ezzel egyike lehet pártja 10 legnagyobb támogatottsággal rendelkező elnökjelölt-aspiránsának, ezért várhatóan meghívást kaphat a csak az élbolyba tartozók részvételével megtartandó első előválasztási televíziós vitákra, amelyek sorát a Fox News augusztus 6-án nyitja majd meg.

A CNN szerint az ingatlanmágnás népszerűsége a republikánusok között nagyjából egy szinten áll Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátoréval, Chris Christie jelenlegi New Jersey-i és George Pataki volt New York-i kormányzóéval.

Trump belépése Rick Perry volt texasi kormányzót, Lindsey Graham szenátort és Carly Fiorinát, a Hewlett-Packard volt vezérigazgatóját fenyegeti kiszorulással az első tévévitákból.

Az NBC tévétársaság közölte, hogy Trumpnak fel kell majd függesztenie a nála futó heti show-ját a Celebrity Apprentice-t (Hírességtanonc), ameddig elnökjelölt-aspiráns. A műsor újabb sorozatának felvétele a tervek szerint ősszel kezdődne, a milliárdosnak addig van ideje mérlegelnie, hogy a politikusi avagy a televíziós karrierjének folytatása mellett dönt-e. A tévétársaság egyik képviselője kijelentette, hogy Trump maradhat a műsorban, ha kiesik a választási küzdelemből, és az NBC egyelőre a show folytatásával számol.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vermonti szenátor megerősítette vezető szerepét a demokrata elnökjelölt-aspiránsok körében, az első részeredményekből ugyanis az derült ki, hogy több mint 40 százalékos támogatottsággal ő a várható győztese a szombaton Nevadában megtartott demokrata párti jelölőgyűléseknek (caucusoknak).

 • Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

  Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

  Az olasz fegyveres erők katonái ellenőrzik a vesztegzár alá helyezett észak-olaszországi önkormányzatokból kivezető utakat, az érintett térségben leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, valamint kaszárnyákat készítettek elő, ahol a fertőzés esetleges terjedésével további személyeket tudnak karanténba helyezni.

 • Koronavírus: egyre több az olaszországi fertőzött

  Mintegy negyvenre emelkedett szombat délre a koronavírus-fertőzöttek száma Olaszországban, az első olyan európai országban, amelynek saját állampolgárai haltak meg a tüdőgyulladást okozó vírus következtében.