2020. február 27., csütörtök
Edina

Extra

Életműdíjat kap Richard Gere

Richard Gere világhírű amerikai színész életműdíjat kap az idei jubileumi, 50. nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban – jelentette be Jirí Bartoska, a filmfesztivál igazgatója hétfőn Prágában sajtótájékoztatón.

Los Angeles, 2013. február 24. Richard Gere amerikai színész a 85. alkalommal megrendezett Oscar-díjkiosztó gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2013. február 24-én. (MTI/EPA/Paul Buck)

MTI/EPA/Paul Buck

Közép-Európa egyetlen A kategóriás filmszemléjét július 3. és 11. között rendezik a népszerű nyugat-csehországi fürdővárosban.


A jubileumi filmszemlét Oren Moverman Time Out of Mind című filmje nyitja meg, amelynek Richard Gere a főszereplője. A film egy New York-i hajléktalanról szól, akik újra keresi az utat lányához, és bemutatóján Richard Gere mellett Jena Malone amerikai színésznő és énekesnő is jelen lesz.

A hagyományosan kilencnapos seregszemlét a Leslye Headland rendezte Sleeping with Other People című alkotásának bemutatója fogja zárni, amely az idei Sundance fesztiválon nagy sikert aratott.

Bartoska szerint Gere és Malone mellett a filmfesztivál idején Karlovy Varyba látogat Sean Ellis rendező, Jamie Dornan színész, akik filmet terveznek forgatni Reinhard Heydrich, a cseh protektorátus náci helytartója ellen a 2. világháború idején Prágában elkövetett merényletről. A film munkacíme Anthropoid (ez a Heydrich elleni merénylet fedőnevére utal) és a forgatás várhatóan már júliusban elkezdődik. A fesztivál vendége lesz George A. Romero rendező és producer is.

Visszatér Karlovy Varyba Harvey Keitel színész is, aki 2004-ben életműdíjat kapott a fesztiválon.

A fesztiválon három magyar filmnek lesz bemutatója: Horváth Lili első játékfilmje, a Szerdai gyerek és Nemes Gyula Zero című alkotása a szemle East of the West versenyprogramjába kapott meghívást, Szabó Mátyás Határ című diplomafilmje pedig a Future Frames elnevezésű rövidfilm-válogatásban lesz látható.

Kapcsolódó Cikkek